Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 340

Kcal / portion: 929

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3716 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 27%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fläsklägg hel färsk 1.0 kilo 27%
Kalvbringa/bog utan ben 500.0 gram 25%
Späck 200.0 gram 41%
Fläsksvål 3.0 bitar 11%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Kryddnejlika 5.0 styck Äts ej
Kryddpeppar hel 10.0 styck Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Rosmarin torkad 0.5 tsk Äts ej
Salt 0%
Tillbehör:
Senap svensk 0%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 30 min + 8 tim )
- Lägg fläsklägg och kalvkött i en gryta. Häll i vatten så att det täcker köttet. Lägg i skalad lök, kryddnejlikor, kryddpeppar, lagerblad och salt (3 tsk salt per liter vatten). Låt koka upp och skumma av.
- Låt köttet koka på medellåg värme i 1,5 timme (tills köttet lossar från benet). Lägg i fläsksvålar i grytan efter halva tiden. Sila buljongen från koket och låt den småkoka på lägsta värme.
- Skär köttet i skivor. Doppa en handduk eller silduk i hett vatten och lägg den i en rundbottnad skål. Täck botten och kanter med fläsksvål (utsidan av svålen ska ligga mot handduken). Varva fett och kött och strö malen kryddpeppar mellan varven.
- Täck syltan med fläsksvål och knyt ihop duken med ett snöre. Sänk ner duken med syltan i den heta buljongen och låt sjuda i ca 15 min på medellåg värme. Lägg den sedan i press mellan två tallrikar eller liknande tunga föremål.
- Låt syltan stå i kylskåpet över natten innan servering. Tag bort duken och skär syltan i tunna skivor. Servera med senap, kokt potatis och inlagda rödbetor.
Kockens kommentar
Tillsätt rikligt med krydda till sylta som ska frysas eftersom kryddsmaken blir svagare under frysningen.
PASSAR TILL
Fler recept inom Kötträtter till jul
Liknande recept som Pressylta
-
Griljerad kokt julskinka utan ben
Tid: 3 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Köttbullar (buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saftigaste julskinkan
Tid: 24 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapsgriljering av julskinka (senapsgriljera)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Magnus griljering
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Apelsingriljering
Tid: 7 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtgriljering
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkgriljering med äpple och ingefära
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dopp i grytan
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan