Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 430

Kcal / portion: 1561

GBR (GI) / port: 59
Recept: 6243 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 17%
Kolhydrater: 62%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör normalsaltat 50.0 gram 6%
Vatten 1.5 dl 0%
Vetemjöl 1.5 dl 5%
Sötmandelkärna 300.0 gram 29%
Bittermandel 10.0 styck 1%
Florsocker 700.0 gram 45%
Tillbehör:
Mörk choklad 150.0 gram 13%
Strössel 0%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Smält smör och vispa i mjöl och vatten. Värm blandningen på lägsta värme tills massan släpper pannan/kastrullen.
- Skålla söt- och bittermandlarna i kokande vatten cirka 1 minut eller tills skalet släpper. Häll dem i ett durkslag och snoppa av skalet. Lägg i en skål och låt de torka och bli kalla, annars blir marsipanen grov.
- Rigga upp en nötkvarn med en djup tallrik under och mal nötterna fint. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en fast deg. Tillsätt lite extra florsocker om degen är för kladdig.
- Dela upp degen i två delar. Dela den ena delen i ytterligare två delar och färga den ena med grön karamellfärg och den andra delen med rosa/röd karamellfärg.
- Forma marsipanen till figurer eller limpor. Pensla med smält choklad och dekorera med nötter eller strössel.
Kockens kommentar
Marsipanen förvaras i förslutna burkar eller plastpåsar i kylskåp. Håller sig i kylskåp i cirka 1 månad.
Fler recept inom Julgodis
Liknande recept som Julmarsipan
-
Mjölkchokladtryfflar med saffran
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chokladtryffel med nougat
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserade popcorn
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hård chokladknäck med havssalt
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Chokladbräck med pepparkakssmak, nötter och frukt
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Knäck
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Chokladkola
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Ischoklad
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Portvinstryffel
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Mintkyssar
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan