Dryck till pasta- & pizzarätt med sötma

Pastarätter är ofta lätt sötaktiga, sällan kraftigt söta. Sötman hittar man vanligtvis i såsen, men skapas ibland av söta ingredienser som mango. Ibland är sötman svag varvid rätten klassas som neutral eller så är anrättningen smakrikare varvid rätten tillhör smakrika eller kryddiga rätter. Risrätter kan vara sötaktiga men innehåller då ofta andra smaker vilket gör den till en smakrik rätt.

7 matchande recept inom pasta- & pizzarätt med sötma

Vin till mager pasta-/risrätt med sötma

Mjuka röda viner med generös fruktighet matchar de söta smakerna i maten. Även kraftfullare vita viner med generös frukt, eller liten sötma, fungerar fint. Sötman i vinet upplevs mindre söt ihop med maten.

Kraftfulla viner med tydlig strävhet bör undvikas då dessa blir än strävare/besk i kombination.

Öl till mager pasta-/risrätt med sötma

Öl passar sällan till riktigt söt mat. Sötma i mat gör att öl verkar torrare, beskare och syrligare. Söt mat kräver söta drycker och öl är som regel inte söt. Bortsett från efterrätter är maträtter emellertid sällan kraftigt söta, utan viss sötma förekommer vanligtvis i form av tillbehör och då brukar öl fungera bra. Bäst fungerar fylliga och alkoholstarka öl med ringa eller begränsad beska. Finns viss sötma i ölet är det till fördel.