Dryck till pasta- & pizzarätt med sälta
Pastarätter är ofta lätt salta, men sällan kraftigt salta. Gränsen mellan salt och smakrik pastarätt är diffus. Utöver salt förekommer ofta söta eller kryddiga smaker t.ex. i en pastasås. Är sältan emellertid den utmärkande smaken klassas rätten till denna grupp. Risrätter är vanligtvis smakrika eller kryddiga.
13 matchande recept inom pasta- & pizzarätt med sälta
-
Torrt friskt vitt vin
75 kr, Nr 2295
-
Mjukt rött vin
57 kr, Nr 2337
-
Smakrikt rött vin
74 kr, Nr 2057
-
Ljus medium lager
14 kr, Nr 1549
-
Pisnertyp
15 kr, Nr 1679
Vin till mager pasta-/risrätt med sälta
Till salta smaker i fläsk- och korvrätter fungerar drycker med sötma, frisk syra och/eller viss tanninstruktur. Vad man bör tänka på är att graden av sälta i maten kräver mer av vinet; ju saltare den är desto högre syra och mer tannin i vinet. I annat fall är risken att vinet upplevs alltför neutralt i kombination. Riktigt salt mat, exempelvis ostar likt Stilton, kräver dock ordentligt med sötma i vinet för en lyckad kombination.
Öl till mager pasta-/risrätt med sälta
Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas. Till salt mager pasta-/rislrätt rekommenderas ett medelfylligt och medelbeskt eller beskt öl.