Dryck till syrlig fiskrätt

Citron används ofta till fiskrätter vilket ger syrlig smak. Ett annat sätt att skapa syrlighet är genom inläggning eller kokning av fisk i ättika. Ett sådant exempel är inkokt lax som marinerats i ättikslag. Syrligheten förstärks om inlagd ättiksgurka serveras till rätten. Generellt är dock syrligheten sällan kraftig, utan snarare lätt.

7 matchande recept inom syrlig fiskrätt

Vin till kraftfull fiskrätt med syrlig smak

Till syrliga fiskrätter fungerar friska vita eller roséviner samt mjuka röda viner. Gemensamt bör vara den friska syran då vinet i kombination istället upplevs fruktigare. En liten tanninstruktur kan finnas i vinet då den effektivt rundas av syrligheten i maten. Ett vin med liten/låg syrlighet riskerar att uppfattas som fadd i kombination med syrlighet i mat.

Öl till kraftfull fiskrätt med syrlig smak

Öl fungerar som regel bra ihop med syrlig mat. Syrlig mat minskar upplevelsen av syra och beska i öl och gör att ölet verkar sötare, maltigare, fylligare och rundare. Ett syrligt veteöl kan passa väl till syrlig mat. Till kraftfull syrlig fisk rekommenderas ett fylligt, medelbeskt till beskt eller ett syrligt öl.