För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Coq au vin, klassisk fransk hönsgryta

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kycklingdelar med skinn och ben

1000.0 

gram

Sidfläsk rimmat

100.0 

gram

Smålök

8.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Smör och/el. matolja

2.0 

msk

Persilja till garnering

 

 

 

Konjak/brandy

0.5 

dl

Rött vin (Beaujolais)

5.0 

cl

Hönsbuljong avfettad

2.0 

dl

el. hönsfond konc. +vatten }

 

 

Tomatpuré konserv

0.5 

msk

Vitlök

2.0 

klyftor

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan färskhackad

0.5 

msk

Smör

25.0 

gram

Vetemjöl

0.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Champinjoner färska

200.0 

gram

Potatis

800.0 

gram

Gryta, stekkastrull

4.0 

liter

 

Kockskolan:

 

Bräsera/frikassera fågel >

 

 

Så skummar man >

 

 

Så avfettar man >

 

 

Om poule au pot >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 142

Kcal / portion: 799

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3197 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 561 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingdelar med skinn och ben 1000.0 gram 45%

Sidfläsk rimmat 100.0 gram 11%

Smålök 8.0 styck 5%

Salt och peppar 0%

Smör och/el. matolja 2.0 msk 6%

Persilja till garnering 0%

 

Konjak/brandy 0.5 dl 3%

Rött vin (Beaujolais) 5.0 cl 1%

Hönsbuljong avfettad 2.0 dl 0%

el. hönsfond konc. +vatten } 0%

Tomatpuré konserv 0.5 msk 0%

Vitlök 2.0 klyftor 1%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Timjan färskhackad 0.5 msk 0%

Smör 25.0 gram 6%

Vetemjöl 0.5 dl 3%

 

Tillbehör:

Champinjoner färska 200.0 gram 2%

Potatis 800.0 gram 17%

Gryta, stekkastrull 4.0 liter Äts ej

 

Kockskolan:

Bräsera/frikassera fågel > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Så avfettar man > Äts ej

Om poule au pot > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Förbered: Till rätten behövs en stor emaljerad och eldfast gryta eller stekkastrull. Gjutjärnsgryta missfärgar och ger bismak till syrliga rätter (vin).
  2. Skala och halvera lök. Skala och krossa vitlök. Skär kycklingen i bitar. Torka av med hushålls­papper. Fuktigt kött bryner inte. Strimla fläsk.
  3. Grytstek: Stek fläsket i matfett tills lätt brynt. Lägg åt sidan på fat.
  4. Lägg i kycklingbitarna och bryn dem lätt runtom. Salta och peppra lätt. Lägg i fläsket och smålöken. Lägg på lock och stek sakta på svag värme i 10 minuter. Vänd bitarna efter 5 minuter.
  5. Flambera: Ta av locket, häll i konjak och tänd på (akta ansiktet). Skaka grytan fram och tillbaka tills lågorna brunnit slut.
  6. Koka: Tillsätt vin och fyll på med buljong (eller fond plus vatten) så att det precis täcker köttet. Rör ner tomatpuré. Tillsätt, vitlök, timjan och lagerblad. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i 25-30 minuter, tills köttet är mört.
  7. Tillbehör: Skala och koka potatis.
  8. Stek svampen i smör och olja. Ställ åt sidan.
  9. När kycklingen är färdigkokt silas spadet ner i en kastrull. De fasta delarna läggs tillbaka i grytan.
  10. Sås: Skumma/skeda av ytfett. Koka snabbt ner såsen till drygt halva mängden (= 4 deciliter i grundreceptet.) Ta grytan av värmen.
  11. Rör ihop smör och mjöl till en pasta. Vispa ner detta i såsen. Sjud upp under omrörning och låt sjuda i ett par minuter. Såsen skall vara så tjock att den täcker baksidan på en sked med ett tunt lager utan att rinna av. Sila såsen vid behov. Häll såsen i grytan och värm upp.
  12. Servera: Servera direkt ur grytan eller lägg upp på fat. Garnera med persilja.
  13. Om rätten inte serveras meddetsamma täcks ytan med ett tunt lager buljong. Nu kan den sparas till nästkommande dag. 

Kockens kommentar

Coq au vin (tupp i gryta) är en klassisk fransk gryta. Klassiskt är att tillaga en höna eller tupp, vilket då kräver lång koktid. Klassiskt är också att den kokas i Sauce Bourguignon vilket är en rödvinssås, rikligt med lök och champinjoner (se dito recept). Det finns dock många varianter både med rött och vitt vin, som ibland namnges efter vinet som ingår, till exempel Coq au Chambertin eller Coq au Riesling.

PS: Receptet och bilden stämmer inte med varandra, för att man på bilden inte anrättats sås enligt receptet.

Tillhörande recept

Sauce Bourguignon

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Bräserad kyckling, gryta

Liknande recept som Coq au vin, klassisk fransk hönsgryta