Filbunke, traditionell filmjölk

Foto: Arla ¤

Filbunke, traditionell filmjölk

Lägg till ingredienser

Portioner (ā 4 dl): 3

Standardmjölk (röd)

10.0 

dl

Filmjölk

2.0 

dl

 

Tillval:

 

Vispgrädde

 

 

 

Garnering:

 

Strösocker

 

 

Honung

 

 

Kanel mald

 

 

Ingefära mald

 

 

Müsli }

 

 

 

Kockskolan:

 

Om surmjölk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 60

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 3

Recept: 724 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 402 gram)

Ingredienser

Visa:

Standardmjölk (röd) 10.0 dl 83%

Filmjölk 2.0 dl 17%

 

Tillval:

Vispgrädde 0%

 

Garnering:

Strösocker 0%

Honung 0%

Kanel mald 0%

Ingefära mald 0%

Müsli } 0%

 

Kockskolan:

Om surmjölk > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (15 min + 24 tim )

  1. Hetta upp mjölken till 90°C i en kastrull, den får inte koka. Låt svalna till rumstemperatur.
  2. Rör ner filmjölk. Häll upp i portionsskålar. Täck med plastfilm eller duk och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  3. Ställ in i kylskåp och låt den bli kall innan servering.
  4. Garnering: Klassiskt är att smaksätta med strösocker eller honung, mald kanel, eller ingefära. Alternativt med vad som behagas.

Kockens kommentar

För fylligare smak kan lite vispgrädde ingå.

Filbunke: Traditionellt tillreddes surmjölk (filbunke) genom att låta råmjölk (opastöriserad komjölk) i en bunke stå orörd i rumstemperatur ett dygn eller så för att jäsa (surna). Det är de naturliga mjölksyre­bakterierna i mjölken (Lactobacillus) som får den att stabiliseras och bli syrlig. Sådan surmjölk blir lite puddingliknande med ett lager vispgrädde på ytan.  Dagens saluförda komjölk kan inte användas eftersom bakterierna oskadliggjorts av pastöriseringen. Har man inte tillgång till en ko kan man göra filbunke genom att tillsätta lite filmjölk i standardmjölk. Ett klassiskt alternativ är så kallad långfil. Läs mer > Om surmjölk.

Alternativ

Långfil

Fler recept inom Flingor, fil, fruktsallad

Liknande recept som Filbunke, traditionell filmjölk