Sätoftakakor, korintkakor

Foto: Bakodyssén *

Sätoftakakor, korintkakor

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 25

Vetemjöl

4.5 

dl

Vanillinsocker

2.0 

tsk

Bakpulver

0.5 

tsk

Korinter

50.0 

gram

el. russin

 

 

Smör kallt

150.0 

gram

Vispgrädde

0.5 

dl

Mjölk

0.5 

dl

 

Garnering:

 

Strösocker

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om skurna kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 431

Kcal / portion: 104

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2612 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 25%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 24 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 4.5 dl 36%

Vanillinsocker 2.0 tsk 1%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

Korinter 50.0 gram 5%

el. russin 0%

Smör kallt 150.0 gram 42%

Vispgrädde 0.5 dl 7%

Mjölk 0.5 dl 1%

 

Garnering:

Strösocker 0.5 dl 7%

 

Kockskolan:

Om skurna kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1.  Deg: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt kallt tärnat smör, grädde och mjölk. Arbeta snabbt samman till en jämn deg. Dela degen i hanterbara delar. Rulla degen till längder cirka 2,5 centimeter tjocka. Plasta in och lägg i kylskåp i minst en ½-timme.
  2. Förvärm ugnen på 225C.
  3. Forma: Skär rullarna i bitar 2 centimeter tjocka. Tryck ut bitarna så att de blir lite större.
  4. Garnera: Häll socker på en tallrik. Tryck ut kakorna ytterligare på sockret så att det fastnar (båda sidor), till en tunn kaka cirka 8 centimeter bred. Lägg dem på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugn cirka 10 minuter.
  6. Förvaras i burk ett par veckor. I frys upp till 3 månader.

Kockens kommentar

Bilden är tagen av Carin Bakodyssén som på 365 dagar bakat sig igenom 293 recept ur kakboken Fem sju kakor (se dito). Duktigt jobbat! Korinter är ett slags russin som förr var en vanlig smaksättare. Läs mer, klicka på ingrediensen. Kohrint är för övrigt en antik såväl som en modern stad i Grekland.

Sätofta är en tidigare tätort, numera en del av Höör i Skåne. Sevärdhet är Bosjökloster från 1100-talet vackert beläget mitt i Ringsjön. Man skulle kunna tro att kakorna bakades där en gång i tiden av nunnorna på platsen, men detta stämmer inte enligt Julia Bonde Cherp som förestår slottet idag. Fast vi serverar liknande kakor på julbordet, säger hon. Inte heller kommunen känner till kakornas bakgrund, så dess ursprung förblir i dunkel.

Alternativ

Mördegskakor grundrecept

Korintkakor

Torplyckor

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Sätoftakakor, korintkakor