Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 554

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3935 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 41%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mörk choklad 200.0 gram 27%
Kokosfett rent 225.0 gram 51%
Ägg 2.0 styck 3%
Florsocker 3.0 dl 19%
Brödform (1-liters) > 1.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om choklad > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Chokladens karaktär > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 6 tim )
Se film, klicka på "Doro" under bilden.
- Smält kokosfett och choklad på svag värme under omrörning. Låt det svalna.
- Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det i den ljumma chokladsmeten.
- Forma: Smöra en vanlig formbrödsform och klä in den med bakplåtspapper eller plastfolie.
- Bred ut ett lager smet i botten av formen. Lägg ett lager kex ovanpå, helst fyrkantiga. Alla slags kex typ Mariekex går bra. Varva sedan med smet och kex i flera lager.
- Förvara: Ställ formen i kylskåp några timmar för att stelna, gärna över natt. Skär i skivor och servera. Förvaras i kylskåp.
Kockens kommentar
Radiokaka är en riktig 1900-talsklassisker som alla 40-talister är uppväxta med. Namnets ursprung är oklart, det finns olika teorier. Uppskuren liknar den en gammal radioapparat med sina högtalargaller och blev omtalad i radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland på 1950-talet. En äldre förklaring är att den med fördel kunde ätas samtidigt som man lyssnade utan att det knastrar. Med samma argument såldes bananer som "traktering vid radiokalas".Radiokaka benämndes också kexkaka, ischokladkaka, danschokladkaka, automobilkaka, lördagskaka, eller som i Tyskland källarkaka (för att där kallna/stelna). I Tyskland är dock Kalter Hund (kall hund) vanligast. Det namnet för att hundar har kall nos och för att man ansåg att kakan liknade gammeldags gruvkärror av trä som benämndes Hund eller Hunt. Andra tyska namn är till exempel Kalter Schnauze (kall nos), Schwarzer Peter (svarte Petter), Kalter Igel (kall igel!), Kexmauer (kexmur) och Eishundkuchen (ishundkaka).
Alternativ
Fler recept inom Choklad och nougat
Liknande recept som Radiokaka, källarkaka, Kalter Hund - ischokladkaka
-
Smälta choklad
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Temperera choklad, IMP-metoden och tablering
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ganache till chokladtryffel, chokladkräm och mjuk chokladglasyr
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crémeaux chocolat, fin chokladkräm till tårta och dessert
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougat
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienernougat, klassisk julgodis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ischoklad med russin och rispuffar
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ischoklad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Radiokaka, källarkaka, Kalter Hund - ischokladkaka
Tid: 30 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötbomber
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina