Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 434

Kcal / portion: 158

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3951 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 25%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 4.0 dl 21%
Smör el. margarin 125.0 gram 23%
Vatten 2.5 msk 0%
Mörmått, formkaksform 25.0 styck Äts ej
Alternativ:
Smördegsplattor fryst 4.0 plattor Äts ej
Nötter 0%
Fyllning:
Sötmandelkärna 200.0 gram 31%
Ägg 3.0 styck 5%
Strösocker 2.0 dl 19%
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Deg: Tärna kallt smör. Knåda med händerna hastigt samman med mjöl och vatten. Var inte för noga, små fettklumpar i degen är ok. Lägg i kylen minst 1 timme. Alternativt kan smördeg användas.
- Förvärm ugnen på 175°C. Smöra mörmåtten (formarna) väl. Ovala aluminiumformar kan också användas.
- Fyllning: Skålla, skala och mal mandel. I brist på kvarn kan den krossas i mortel eller finhackas. Nötter är ett alternativ till mandel.
- Forma: Kavla ut degen rätt tunt och klä in mörmåtten med degen. Se till att degen inte är för tunn i formkanten.
- Vispa samman ägg och socker pösigt. (I äldre recept använd äggvita i stället för ägg). Blanda med mandeln. Fyll formarna till 2/3-del. Ställ på ugnsgaller.
- Grädda på galler i nedre delen av ugnen till de fått gyllene färg cirka 20 minuter. Ta ut och stjälp upp medan de fortfarande är varma.
- Förvaring: 1-2 veckor i burk. 3 månader i frysen.
Kockens kommentar
Som deg kan också smördeg användas, vilket ger extra frasigt hölje. Läs mer > Om formkakor.
Kongresser och Helenabakelser är namn på samma bakverk. Varifrån namnen kommer är oss inte bekant. Måhända var kongresser enkla och billiga att laga till kongresser (större sammankomster) och det kanske fanns en söt flicka som bakade kakorna vid namn Helena. Kongressnitt och kongresstårta är variationer på samma bakverk.
Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Kongresser, Helenabakelser
-
Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokosformar, kokosmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljhjärtan eller linzer/linser
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Mazariner, mazaränger, mazarintårta
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Nunnor, marängiga mandelkakor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan