Kongresser, Helenabakelser

Foto: Bagarflickorna Julie & Julia

Kongresser, Helenabakelser

Lägg till ingredienser

Portioner: 25

Vetemjöl

4.0 

dl

Smör el. margarin

125.0 

gram

Vatten

2.5 

msk

Mörmått, formkaksform

25.0 

styck

Matfett till kakform

 

 

 

Alternativ:

 

Smördegsplattor fryst

4.0 

plattor

Nötter

 

 

 

Fyllning:

 

Sötmandelkärna

200.0 

gram

Ägg

3.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 434

Kcal / portion: 158

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3951 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 25%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 36 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 4.0 dl 21%

Smör el. margarin 125.0 gram 23%

Vatten 2.5 msk 0%

Mörmått, formkaksform 25.0 styck Äts ej

Matfett till kakform 0%

 

Alternativ:

Smördegsplattor fryst 4.0 plattor Äts ej

Nötter 0%

 

Fyllning:

Sötmandelkärna 200.0 gram 31%

Ägg 3.0 styck 5%

Strösocker 2.0 dl 19%

 

Kockskolan:

Om formkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Deg: Tärna kallt smör. Knåda med händerna hastigt samman med mjöl och vatten. Var inte för noga, små fettklumpar i degen är ok. Lägg i kylen minst 1 timme. Alternativt kan smördeg användas.
  2. Förvärm ugnen på 175°C. Smöra mörmåtten (formarna) väl. Ovala aluminiumformar kan också användas. 
  3. Fyllning: Skålla, skala och mal mandel. I brist på kvarn kan den krossas i mortel eller finhackas. Nötter är ett alternativ till mandel.
  4. Forma: Kavla ut degen rätt tunt och klä in mörmåtten med degen. Se till att degen inte är för tunn i formkanten. 
  5. Vispa samman ägg och socker pösigt. (I äldre recept använd äggvita i stället för ägg). Blanda med mandeln. Fyll formarna till 2/3-del. Ställ på ugnsgaller.
  6. Grädda på galler i nedre delen av ugnen till de fått gyllene färg cirka 20 minuter. Ta ut och stjälp upp medan de fortfarande är varma.
  7. Förvaring: 1-2 veckor i burk. 3 månader i frysen.

Kockens kommentar

Som deg kan också smördeg användas, vilket ger extra frasigt hölje. Läs mer > Om formkakor.

Kongresser och Helenabakelser är namn på samma bakverk. Varifrån namnen kommer är oss inte bekant. Måhända var kongresser enkla och billiga att laga till kongresser (större sammankomster) och det kanske fanns en söt flicka som bakade kakorna vid namn Helena. Kongressnitt och kongresstårta är variationer på samma bakverk.

Alternativ

Polynéer

Mandelmusslor

Fler recept inom Formkakor

Liknande recept som Kongresser, Helenabakelser