Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 447

Kcal / portion: 231

GBR (GI) / port: 4
Recept: 5537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 24%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 5.0 dl 19%
Smör el. margarin 200.0 gram 26%
Strösocker 1.0 dl 7%
Ägg 1.0 styck 1%
Fyllning:
Sötmandel skalad 200.0 gram 22%
Bittermandel 10.0 styck 1%
Ägg 2.0 styck 2%
Strösocker 3.0 dl 21%
Vatten 2.0 msk 0%
Mörmått, formkaksform 24.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Så skållas mandel > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Skålla och skala mandel, båda sorterna. Smörj bakformar av metall väl med rumsvarmt smör. Pudra dem med mjöl så lossar kakan lättare.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Deg: Blanda mjöl, matfett och socker till en grynig massa. Tillsätt ägg och arbeta snabbt ihop degen.
- Kavla ut en liten del av degen 3 mm tjock. Skär i smala remsor till garnering. Tryck ut resten av degen i formarna med mjölad tumme.
- Fyllning: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda med vatten och mandel. Fyll formarna till 2/3-dels höjd. Lägg på remsor i kors. Ställ formarna på en plåt.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter. Börja med att ställa plåten på ugnsbotten så att kakbottnarna får lite extra värme. Flytta upp plåten ett steg efter halva tiden.
- Låt kakorna svalna en stund innan de stjälps upp. Kan förvaras i burk i ett par veckor. I frys i 3 månader.
Kockens kommentar
Polynéer (från fr. polonais = polsk), i göteborgstrakten kallad Kejsarkronor, är en svensk variant av tyska Leipziger Lerche. Varför namnet bytt namn i Sverige och varför den skulle vara polsk är obekant. Bakverket sammanblandas ibland med en annan liknande klassiker "Kongresser", som är en smördegsform (i stället för mördeg) fylld med en nötmassa. En Polyné skall vara toppad med ett degkors vilket inte gäller för Kongresser (se dit recept). Läs mer > Om formkakor.Leipziger Lerche (Leipzig = tysk stad, Lerche = lärka) är ett klassisk tyskt bakverk med bakgrund från 1700-talet. Förr åt man liksom i Frankrike gärna inbakad småfågel och lärkan ansågs vara en delikatess. År 1720 lär över 400.000 lärkor ha sålts utanför Leipzigs stadsportar. Fågeln bands ihop med snöre för att hålla samman under tillagningen. När fångstförbud av småfågel infördes 1876 i staden var det en konditor som skapade bakverket med detta namn. Fågeln ersattes med mandelfyllning och degkorset representerar snöret från förr. Leipziger Lerche är namnskyddat sedan 2004.
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
-
Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokosformar, kokosmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljhjärtan eller linzer/linser
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Mazariner, mazaränger, mazarintårta
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Nunnor, marängiga mandelkakor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan