Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 334

Kcal / portion: 99

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4768 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör el. margarin 125.0 gram 19%
Mjölk 3.0 dl 4%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Strösocker 1.0 dl 8%
Vetemjöl Special 9.0 dl 40%
Salt 0.5 tsk 0%
Muffinsformar (papper) 48.0 styck Äts ej
Tillval:
Kardemumma grovmald 0.5 tsk 0%
Fyllning:
Vaniljkräm färdig 2.0 dl 9%
Garnering:
Smör smält 75.0 gram 11%
Strösocker 1.0 dl 8%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Degsporre > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )
- Deg: Smält smör och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (~37°C).
- Smula jäst i en bunke. Tillsätt mjölksmöret och rör om så att jästen löses upp.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma om sådan önskas och det mesta av mjölet. Spar lite till utbakning. Arbeta degen till en smidig jämn deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Låt stå och jäsa täckt med duk till dubbel storlek i 30-45 minuter. Helst på varm plats (25-25°C), till exempel i kall ugn med lampan påslagen.
- Vaniljkräm: Använd färdig köpekräm, eller tillaga själv. Se recept via länk nedan.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Forma: Lägg degen på mjölat bakbord. Dela stor deg (48 bullar) i två delar. Kavla ut en del i taget till en platta 24x36 centimeter. Skär ut fyrkanter 6x6 centimeter med degsporre eller vass kniv.
- Fyllning: Lägg en klick kräm på varje ruta. Vik upp kanterna och nyp ihop så att det sluter tätt om krämen. Lägg bullarna med skarven nedåt i pappersformar på en ugnsplåt (12 st/plåt). Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler eller handduk.
- Garnering: Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker.
Kockens kommentar
Pariserbulle är en variant av släta söta bullar (läs mer > Om vetebullar). Varför det heter pariserbullar känner vi inte till, förmodligen för att det låter exklusivt. Andra liknande bullar se recept > Solbullar.Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Pariserbullar, släta bullar med vaniljkräm
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan