Runebergstårta, Runebergsmuffins, kalasmuffins

Foto: Fredriks Fika ¤

Runebergstårta, Runebergsmuffins, kalasmuffins

Lägg till ingredienser

Antal: 15

Smör mjukt

150.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Vispgrädde

2.0 

dl

Sötmandel mald

1.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Ströbröd

2.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Kanel mald

1.0 

tsk

Dariolform >

15.0 

styck

Muffinsformar (papper)

 

 

 

Garnering:

 

Hallonsylt

1.5 

dl

Florsocker

1.0 

dl

Vatten

 

 

 

Kockskolan:

 

Om muffins, cupcakes >

 

 

Om bakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 389

Kcal / portion: 289

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4330 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 21%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 74 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör mjukt 150.0 gram 25%

Strösocker 2.0 dl 18%

Ägg 2.0 styck 3%

Vispgrädde 2.0 dl 17%

Sötmandel mald 1.0 dl 4%

Vetemjöl 2.0 dl 10%

Ströbröd 2.0 dl 10%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Kanel mald 1.0 tsk 0%

Dariolform > 15.0 styck Äts ej

Muffinsformar (papper) Äts ej

 

Garnering:

Hallonsylt 1.5 dl 7%

Florsocker 1.0 dl 6%

Vatten 0%

 

Kockskolan:

Om muffins, cupcakes > Äts ej

Om bakelser > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förvärm ugnen på 200°C.
  2. Vispa smör och socker pösigt i en bunke.
  3. Vispa ner 1 ägg i taget.
  4. Blanda torra ingredienser och tillsätt detta i bunken. Tillsätt grädde och blanda väl.
  5. Formar: Smöra och bröa formar som bör vara små och höga (dariolform). Alternativt använd muffinsformar. Fördela smeten i formarna. Fyll upp till 3/4-del i formen.
  6. Gör en fördjupning i smeten och lägg i en klick hallonsylt.
  7. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter.
  8. Ta ur bakverket ur formen och låt kallna.
  9. Garnera: Blanda florsocker med lite vatten till trögflytande massa och ringla detta runt hallonsylten. 

Kockens kommentar

Fredrik: Så in i bomben gott! Det är ju ingen ”tårta” utan mer en bakelse, och jag skulle kalla den en blandning mellan mazarin och muffins toppat med hallon.

Runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Den är namngiven efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som sägs dagligen ha ätit en sådan bakelse. Det påstås också att det var hans fru Fredrika Runeberg som skapade bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av "Runebergs bakelser".

Originalreceptet är obekant och det finns många varianter av denna läckerhet. Den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och som är indränkt i rom eller punch och garnerad med kristyr och hallonsylt. "Tårtan" kallas ibland Runebergsmuffins eller Kalasmuffins.

Fler recept inom Muffins, cupcakes

Liknande recept som Runebergstårta, Runebergsmuffins, kalasmuffins