Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 389

Kcal / portion: 289

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4330 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör mjukt 150.0 gram 25%
Strösocker 2.0 dl 18%
Ägg 2.0 styck 3%
Vispgrädde 2.0 dl 17%
Sötmandel mald 1.0 dl 4%
Vetemjöl 2.0 dl 10%
Ströbröd 2.0 dl 10%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Kanel mald 1.0 tsk 0%
Dariolform > 15.0 styck Äts ej
Muffinsformar (papper) Äts ej
Garnering:
Hallonsylt 1.5 dl 7%
Florsocker 1.0 dl 6%
Vatten 0%
Kockskolan:
Om muffins, cupcakes > Äts ej
Om bakelser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Vispa smör och socker pösigt i en bunke.
- Vispa ner 1 ägg i taget.
- Blanda torra ingredienser och tillsätt detta i bunken. Tillsätt grädde och blanda väl.
- Formar: Smöra och bröa formar som bör vara små och höga (dariolform). Alternativt använd muffinsformar. Fördela smeten i formarna. Fyll upp till 3/4-del i formen.
- Gör en fördjupning i smeten och lägg i en klick hallonsylt.
- Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter.
- Ta ur bakverket ur formen och låt kallna.
- Garnera: Blanda florsocker med lite vatten till trögflytande massa och ringla detta runt hallonsylten.
Kockens kommentar
Fredrik: Så in i bomben gott! Det är ju ingen ”tårta” utan mer en bakelse, och jag skulle kalla den en blandning mellan mazarin och muffins toppat med hallon.Runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Den är namngiven efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som sägs dagligen ha ätit en sådan bakelse. Det påstås också att det var hans fru Fredrika Runeberg som skapade bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av "Runebergs bakelser".
Originalreceptet är obekant och det finns många varianter av denna läckerhet. Den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och som är indränkt i rom eller punch och garnerad med kristyr och hallonsylt. "Tårtan" kallas ibland Runebergsmuffins eller Kalasmuffins.
Fler recept inom Muffins, cupcakes
Liknande recept som Runebergstårta, Runebergsmuffins, kalasmuffins
-
Muffins, cupcakes - grundrecept
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Syltgrottor, hallongrottor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cupcakes grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Madeleines, muffins på franskt vis
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jemmas chokladcupcake
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blueberry muffin tops, amerikanska blåbärsdrömmar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nutellamuffins
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pepparkaksmuffins
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Muffins med citronglasyr
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Muffins med äpple, havregryn och russin (utan socker)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Canderel