Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 333

Kcal / portion: 142

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Rågsikt 8.0 dl 73%
Smör 50.0 gram 16%
Mjölk 3.5 dl 9%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Strösocker 0.5 msk 1%
Salt 0.5 tsk 0%
Vattenreduktion -1.5 dl -0%
Kockskolan:
Om tunnbröd > Äts ej
Så bakas tunnbröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Smält smöret.
- Deg: Blanda mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt mjölk, smör, socker och salt. Blanda väl.
- Lägg över på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar, och forma till längder. Dela varje längd i 8 bitar.
- Kavla ut varje bit tunt. Nagga kakorna med en gaffel. Borsta av löst mjöl, som annars blir bränt med bismak.
- Grädda brödet i en torr, het stekpanna cirka 2 minuter på var sida.
- Låt tunnbrödet svalna under bakduk.
- Servera gärna med smör och ost.
Kockens kommentar
Receptet inspirerat av Arla. Trots att brödet innehåller jäsmedel och vetemjöl reser det sig inte utan blir platt. Detta för att kavlingen förstör glutenbildningen i degen. Läs mer > Så bakas tunnbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt (läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion). Vattenhalten i bakat mjukt tunnbröd är 25-30%, med andra ord cirka 1,5 dl vatten har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen.
Alternativ
Fler recept inom Tunnbröd, flatbröd
Liknande recept som Tunnbröd bakat med bakpulver
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd med jäst traditionellt bakat
Tid: 2 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunnbröd bakat med bakpulver
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tjocka tunnbröd bakat i stekpanna
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tuttul från Dalarna, mjukt tunnbröd bakat med potatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spisbröd (tunnbröd) med smak av fänkål
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Matza, judiskt hårt tunnbröd av vetemjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagat naanbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad chapati
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan