Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 1036

GBR (GI) / port: 15
Recept: 5178 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 15%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Skrädmjöl 500.0 gram 35%
Vatten 6.0 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Sidfläsk rimmat 750.0 gram 51%
Lingonsylt rårörda konserv 4.0 dl 13%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Landskapsrätter > Äts ej
Tillagning (45 min )
- Fläsket: Sätt ugnen på 200 grader.
- Stek fläsket knaprigt i ugnen på hålbleck med långpanna under så att stekflottet sparas. Det tar ca 30 minuter.
- Lägg fläsket på papper så det stelnar till sig innan servering.
- Häll varmt stekflott i en serveringsform och ha en annan form för fläsket.
-
Mottin: Koka upp vatten och salt.
- Slå över allt skrädmjöl. Rör inte, utan "stampa" ner det med en stam eller en träpinne (träslev). När vattnen ångat igenom, sugits upp av mjölet, är mottin klar. Är den för torr eller mjölig, kan den mjukas upp genom att hälla stekflott över.
- Servera mottin med stekt fläsk, flott och lingonsylt
Kockens kommentar
Nävgröt även kallat motti är en gröt med ursprung från Finland. Klassisk rätt i Värmlands, Hälsinglands, Dalarnas och Medelpads "finnskogar" på 1500- och 1600-talet. Gröten skall vara så torr att den bildar klumpar, vilket man får genom att "stampa" ner mjölet med en träslev (inte röra om). Serveras med fläsk och lingonsylt. Namnet sannolikt från att man åt gröten med nävarna (händerna). Man tog en klump och doppade den i fläskflott. Den 10 september är utsedd till nävgrötens dag av Nävgrötsakademien i Torsby. Nävgröt med fläsk och lingon har av ICA Buffé utsetts till Värmlands landskapsrätt (se > Landskapsrätter).Fler recept inom Övriga svenska klassiker
Liknande recept som Nävgröt, motti
-
Makaronigratäng, makaronilåda med kyckling
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makaronipudding, makaronilåda
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gratinerad köttfärspasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bondomelett
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk äggakaka
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Fattiga riddare, french toast, pain perdu
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan