Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 82

Kcal / portion: 319

GBR (GI) / port: 10
Recept: 1278 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Rågmjöl fullkorn 3.0 dl 42%
Vatten 9.0 dl 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Lingonsylt konserverad 4.0 dl 53%
Sirap 0%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Kock: Kockskolan x1
Tillagning (45 min )
- Koka upp vatten med lite salt.
- Mjölet tillsättes lite i taget under kraftig vispning.
- Gröten får under omrörning sjuda på svag värme i 5-10 minuter.
- Vispa upp gröten innan servering. Serveras på klassiskt vis med mjölk och "krösamos" (mosade råa lingon).
Kockens kommentar
Vattgröt är klassiskt fattigmansfrukost av rågmjöl och vatten smaksatt med lite salt. Gröten kunde också kokas med utspädd lingonsaft i stället för vatten för att piffa till det något i fattigstugan. Klassiskt är också att smaksätta med sirap eller honung. Blåbär är ett alternativ som kan blandas i gröten mot slutet av koktiden. Läs mer > Om gröt.Fler recept inom Övriga svenska klassiker
Liknande recept som Vattgröt, vattengröt
-
Makaronigratäng, makaronilåda med kyckling
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makaronipudding, makaronilåda
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gratinerad köttfärspasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blodpudding kokt i mjölk
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bondomelett
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Skånsk äggakaka
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Fattiga riddare, french toast, pain perdu
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan