Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 665

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2662 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Falukorv 600.0 gram 58%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Vita bönor i tomatsås burk 800.0 gram 29%
Krossade tomater 200.0 gram 2%
Ketchup 4.0 msk 3%
Matfett till stekning 3.0 msk 11%
Tillvalsalternativ:
Potatis 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Ta bort skinnet på falukorven och skär i cm-tjocka skivor. Häll bort en del av bönspadet om tjockare bönchili önskas (den blir annars soppliknande).
- Skala och finhacka lök. Fräs lök och vitlök mjuk i cirka 3 minuter i panna med smör på medelvärme.
- Häll lök, bönor, krossade tomater och ketchup i en kastrull. Låt småputtra i 10 minuter. Salta och peppra.
- Bräck (lättstek) falukorven på båda sidorna i panna på medelvärme. Fett behövs inte till vanlig falukorv, men till lågfettsvarianter. Bränn inte korven.
Kockens kommentar
Man kan komlettera med kokt potatis. Minska i så fall mängden bönor med hälften. Majskorn går också bra. Enklaste varianten är att endast bräcka falukorven och servera uppvärmda bönor till. Komplettera i så fall gärna med ett stekt ägg.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter
Liknande recept som Bräckt falukorv med bönor
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bruna bönor med fläsk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grisfötter aladåb (i gelé)
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
Tid: 2 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan