Isterband med dillstuvad potatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Isterband med dillstuvad potatis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Isterband

4.0 

styck

 

Stuvad potatis:

 

Potatis kokt

0.8 

kilo

Vetemjöl

2.0 

msk

Mjölk

3.5 

dl

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Dill

1.0 

knippe

Salt

4.0 

krm

Vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Senap svensk

4.0 

msk

Ketchup

 

 

 

 

Kockskolan:

 

Så stuvar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 740

GBR (GI) / port: 12

Recept: 2962 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 9%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 468 gram)

Ingredienser

Visa:

Isterband 4.0 styck 62%

 

Stuvad potatis:

Potatis kokt 0.8 kilo 22%

Vetemjöl 2.0 msk 2%

Mjölk 3.5 dl 7%

Smör normalsaltat 3.0 msk 10%

Dill 1.0 knippe 1%

Salt 4.0 krm 0%

Vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Senap svensk 4.0 msk 4%

Ketchup 0%

 

 

Kockskolan:

Så stuvar man > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Om potatisen inte är kokt: Borsta den ren och klyfta. Koka i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl och svalna. (Extra tillagningstid 30 minuter). Potatisen skall vara torr när den blandas med såsen.
  2. Béchamel: Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten. Tillsätt mer mjölk om såsen är för tjock, eller vispa ner lite stärkelsemjöl för tjockare sås. Tillsätt hackad dill.
  3. Häll såsen över potatisen i lagom mängd. Smaka av med salt och peppar. Garnera med dillkvistar. Stuvad potatis kan ätas, varm, ljummen eller kall.
  4. Stek ister­banden på medelhög värme, tills de blivit genomvarma (matfett till stekning är inte nödvändigt). Man kan också halvera korven på längden och steka den, men då är lite fett i pannan lämpligt. 

Kockens kommentar

Att göra stuvad potatis är ett utmärkt sätt att använda överbliven kokt potatis. Isterband är en lättrökt, grovkornig korv, kokt på svag värme, ofta med syrlig smak. Innehåller, bland annat fläskkött, korngryn och potatis.

Alternativt tillbehör

Skånsk potatis

Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter

Liknande recept som Isterband med dillstuvad potatis