Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 740

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2962 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Isterband 4.0 styck 62%
Stuvad potatis:
Potatis kokt 0.8 kilo 22%
Vetemjöl 2.0 msk 2%
Mjölk 3.5 dl 7%
Smör normalsaltat 3.0 msk 10%
Dill 1.0 knippe 1%
Salt 4.0 krm 0%
Vitpeppar 0%
Tillbehör:
Senap svensk 4.0 msk 4%
Ketchup 0%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Om potatisen inte är kokt: Borsta den ren och klyfta. Koka i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl och svalna. (Extra tillagningstid 30 minuter). Potatisen skall vara torr när den blandas med såsen.
- Béchamel: Smält matfettet i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk under omrörning. Låt sjuda i cirka 5 minuter på medellåg värme. Rör om då och då så att inte såsen blir bränd i botten. Tillsätt mer mjölk om såsen är för tjock, eller vispa ner lite stärkelsemjöl för tjockare sås. Tillsätt hackad dill.
- Häll såsen över potatisen i lagom mängd. Smaka av med salt och peppar. Garnera med dillkvistar. Stuvad potatis kan ätas, varm, ljummen eller kall.
- Stek isterbanden på medelhög värme, tills de blivit genomvarma (matfett till stekning är inte nödvändigt). Man kan också halvera korven på längden och steka den, men då är lite fett i pannan lämpligt.
Kockens kommentar
Att göra stuvad potatis är ett utmärkt sätt att använda överbliven kokt potatis. Isterband är en lättrökt, grovkornig korv, kokt på svag värme, ofta med syrlig smak. Innehåller, bland annat fläskkött, korngryn och potatis.
Alternativt tillbehör
Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter
Liknande recept som Isterband med dillstuvad potatis
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bruna bönor med fläsk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grisfötter aladåb (i gelé)
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
Tid: 2 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan