Skånsk potatis (råstuvad potatis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Skånsk potatis (råstuvad potatis)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis fast sort

800.0 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Standardmjölk (röd)

1.5 

dl

Vispgrädde

1.5 

dl

Smör el. margarin

 

 

Salt och peppar

 

 

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så stuvar man >

 

 

Så kokas potatis >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 125976

GBR (GI) / port: 15083

Recept: 503902 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 0%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 119102 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis fast sort 800.0 kilo 100%

Gul lök 1.0 styck 0%

Standardmjölk (röd) 1.5 dl 0%

Vispgrädde 1.5 dl 0%

Smör el. margarin 0%

Salt och peppar 0%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Så stuvar man > Äts ej

Så kokas potatis > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Skala potatis och skär i tärningar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl, torka av lätt i handduk vid behov. Skala och finhacka lök.
  2. Hetta upp matfett i en stekgryta. Bryn potatisen i gryta på medelhög värme och i rikligt med smör cirka 5 minuter. Rör om. Sänk värmen när potatisen fått färg och tillsätt hackad lök. Fräs löken några minuter.
  3. Slå upp potatislöken i en sil för fettavrinning (ej nödvändigt). Häll tillbaka i grytan.
  4. Tillsätt mjölk och grädde, upp till 2/3-delar av potatisen i grytan. Låt sjuda på svag värme tills lagom tjock konsistens och potatisen mjuknat (cirka 15 minuter). Rör om då och då, för att inte brännas vid. Smaka av med sky (koncentrerad oxfond), salt och peppar.
  5. Är stuvningen för tjock tillsätt lite mjölk, är den för tunn rör ner lite matlagningsmjöl. Stuvningen skall gräddsåslik färg. är den för ljus kan man fuska med några droppar matlagningssoja.

Kockens kommentar

Skånsk potatis är klassiskt tillbehör till Kalmarlåda, bräckt skinka och korv. Passar bra till kötträtter, men till fisk passar stuvad kokt potatis bättre, se recept > Stuvad potatis.

Passar till

Kalmarlåda

Isterband

Bräckt skinka

Fler recept inom Kokt och stuvad potatis

Liknande recept som Skånsk potatis (råstuvad potatis)