Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 332

Kcal / portion: 597

GBR (GI) / port: 0
Recept: 4778 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 26%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fläsklägg hel rimmad 1.0 kilo 21%
Kalvbringa/bog utan ben 750.0 gram 29%
Späck i bit 200.0 gram 32%
Fläsksvål 6.0 bitar 17%
Till koket:
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Kryddnejlika 5.0 styck Äts ej
Kryddpeppar hel 4.0 styck Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Salt 1.0 msk Äts ej
Kryddblandning:
Vitpeppar 10.0 korn 0%
Kryddpeppar 6.0 korn 0%
Ingefära mald 1.5 tsk 1%
Tillbehör:
Potatis 0%
Senap svensk 0%
Silduk > Äts ej
Kockskolan:
Om sylta > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim + 10 tim )
- Två kilo kött med ben ger en stor sylta eller två små. Lägg fläsklägg, bog/bringa i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av väl under de första 10 minutrarna.
- Skala och klyfta lök. Tillsätt löken och övriga kokkryddor i kastrullen (2 tsk salt per liter vatten). Låt småkoka under lock tills köttet lossar från benet (cirka 1,5 timme). Tillsätt späck och svål efter halva koktiden.
- Grovkrossa kryddblandningen i mortel. Ta ur kött och ben och låt svalna något. Spar buljongen. Lossa svål från lägg och skilj kött, fett och ben åt. Grovstrimla eller grovskiva kött och fett, späcket skärs i tunna skivor.
- Doppa en handduk eller silduk i hett vatten, vrid ur och lägg den i en rundbottnad skål. Täck botten och kanter med fläsksvål (svålens utsida mot handduken). Överbliven svål kan med fördel mixas och användas som limmedel i syltan, men spar bitar för att täcka syltans överdel.
- Varva ner kött, fett, späck och mald svål, samt strö kryddblandning mellan varven. Täck över med svål, dra ihop duken hårt och knyt ihop med snöre. Se till att syltan är jämnrund.
- Sänk ner duk med sylta i buljongkastrullen. Låt koka upp och sedan sjuda i 20 minuter på svag värme tills genomhet (90ºC). Kontrollera gärna med stektermometer.
- Ta ur syltan och låt den svalna. Lägg den sedan under press mellan tallrikar e.d. med tyngd ovanpå. Bäst är mellan skärbrädor som dras ihop med spännremmar. Ställ syltan i kylskåpet över natt.
- Lossa syltan och ta bort duken. Skär syltan i skivor och servera med kokt potatis, inlagda rödbetor och senap. Även god som smörgåspålägg.
Kockens kommentar
I stället för fläsklägg kan man ta kalvlägg och i så fall byta ut kalvköttet till bogfläsk eller annat griskött till exempel ett halvt grishuvud. Ett halvt grishuvud motsvarar två fläsklägg och behöver koka i två timmar. Nylagad pressylta kan sparas i kylskåp i närmare en vecka eller 2-3 månader i frysen. Läs mer > Om sylta. Där framgår också Tore Wretmans olika recept på sylta.
Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter
Liknande recept som Pressylta
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bruna bönor med fläsk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grisfötter aladåb (i gelé)
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
Tid: 2 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan