Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)

Foto: the MEATMEN channel

Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Knivmusslor med skal

8.0 

styck

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Vitlök hel torkad

1.0 

styck

Matolja

5.0 

msk

Fettupptag vid stekning

1.0 

msk

Koriander till garnering

 

 

 

Sås:

 

Sojasås kinesisk

1.5 

msk

Risvin }

1.0 

msk

el. mirin

 

 

el. matlagningsvin

 

 

Sesamolja

1.0 

msk

Vitpeppar

1.0 

krm

Strösocker

1.0 

krm

Kycklingbuljong avfettad

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Ångkokare >

 

 

Om knivmusslor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 124

GBR (GI) / port: 0

Recept: 496 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 127 gram)

Ingredienser

Visa:

Knivmusslor med skal 8.0 styck 34%

Chilifrukt röd 1.0 styck 2%

Vitlök hel torkad 1.0 styck 17%

Matolja 5.0 msk Äts ej

Fettupptag vid stekning 1.0 msk 19%

Koriander till garnering 0%

 

Sås:

Sojasås kinesisk 1.5 msk 3%

Risvin } 1.0 msk %

el. mirin 0%

el. matlagningsvin 0%

Sesamolja 1.0 msk 23%

Vitpeppar 1.0 krm 1%

Strösocker 1.0 krm 1%

Kycklingbuljong avfettad 2.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Ångkokare > Äts ej

Om knivmusslor > Äts ej

Tillagning (40 min )

Se film, klicka på "meatmen" under bilden.

  1. Förbered: Kontrollera att musslorna är väl sköljda och fräscha. Se > Om knivmusslor. Skär upp musslorna längs skalet, vik upp och skär ut musselköttet. Skär bort eventuell mörk tarmkanal. Lägg tillbaka köttet i skalen. Förbered ångkokare och koka upp vatten.
  2. Tillbehör: Skär upp chilifrukt, ta bort kärnor och vitt fruktkött. Skär i små tärningar. Grovskär koriander. Skala hel vitlök (~10 klyftor) och fintärna. Blötlägg risnudlar.
  3. Hetta upp matolja i en kastrull och stek vitlöken tills den fått gyllenbrun färg. Sila av och låt torka på hushållspapper.
  4. Sås: Blanda i en skål soja, (ris-)vin, sesamolja, peppar, socker och buljong.
  5. Lägg risnudlar ovanpå musselköttet. Skeda på sås och strö över vitlök. Lägg över i ångkokare.
  6. Ångkoka: Låt ångkoka under lock tills köttet blivit fast och vitnat. Det tar närmare 4 minuter. Kokas musslorna i vatten tar det cirka 1,5 minut. Överkokta musslor blir sega.
  7. Ta ur, garnera med koriander och servera.

Kockens kommentar

I filmen används shaoxing wine vilket är ett kinesiskt matlagningsvin bryggt på ris. Eftersom den är alkoholhaltig får den bara säljas av Systembolaget. Kan förekomma där, men bara i vissa butiker. Alternativt används mirin, sherry, vitt vin eller matlagningsvin.

Ångkoka: Det finns speciella ångkokare och i Asien används sådan tillverkad av bambu (läs mer > Ångkokare). Ångkokning ger skonsammare tillagning än kokt i vatten.

Alternativ

Grillade knivmusslor

Vitlöksstekta knivmusslor

Fler recept inom Förrätt med musslor

Liknande recept som Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)