Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 124

GBR (GI) / port: 0
Recept: 496 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Knivmusslor med skal 8.0 styck 34%
Chilifrukt röd 1.0 styck 2%
Vitlök hel torkad 1.0 styck 17%
Matolja 5.0 msk Äts ej
Fettupptag vid stekning 1.0 msk 19%
Sås:
Sojasås kinesisk 1.5 msk 3%
Risvin } 1.0 msk %
el. mirin 0%
Sesamolja 1.0 msk 23%
Vitpeppar 1.0 krm 1%
Strösocker 1.0 krm 1%
Kycklingbuljong avfettad 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Ångkokare > Äts ej
Om knivmusslor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
Se film, klicka på "meatmen" under bilden.
- Förbered: Kontrollera att musslorna är väl sköljda och fräscha. Se > Om knivmusslor. Skär upp musslorna längs skalet, vik upp och skär ut musselköttet. Skär bort eventuell mörk tarmkanal. Lägg tillbaka köttet i skalen. Förbered ångkokare och koka upp vatten.
- Tillbehör: Skär upp chilifrukt, ta bort kärnor och vitt fruktkött. Skär i små tärningar. Grovskär koriander. Skala hel vitlök (~10 klyftor) och fintärna. Blötlägg risnudlar.
- Hetta upp matolja i en kastrull och stek vitlöken tills den fått gyllenbrun färg. Sila av och låt torka på hushållspapper.
- Sås: Blanda i en skål soja, (ris-)vin, sesamolja, peppar, socker och buljong.
- Lägg risnudlar ovanpå musselköttet. Skeda på sås och strö över vitlök. Lägg över i ångkokare.
- Ångkoka: Låt ångkoka under lock tills köttet blivit fast och vitnat. Det tar närmare 4 minuter. Kokas musslorna i vatten tar det cirka 1,5 minut. Överkokta musslor blir sega.
- Ta ur, garnera med koriander och servera.
Kockens kommentar
I filmen används shaoxing wine vilket är ett kinesiskt matlagningsvin bryggt på ris. Eftersom den är alkoholhaltig får den bara säljas av Systembolaget. Kan förekomma där, men bara i vissa butiker. Alternativt används mirin, sherry, vitt vin eller matlagningsvin.Ångkoka: Det finns speciella ångkokare och i Asien används sådan tillverkad av bambu (läs mer > Ångkokare). Ångkokning ger skonsammare tillagning än kokt i vatten.
Alternativ
Fler recept inom Förrätt med musslor
Liknande recept som Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
-
Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Musslor i vinäger (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blåmusslor med provencalegarnityr
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Vitlöksmusslor med mangosalsa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dillkokta hjärtmusslor (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksstekta knivmusslor
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade knivmusslor (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Heta pilgrimsmusslor med ingefära och basilika (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pilgrimsmusslor med hiziki på japanskt vis (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan