Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 179

Kcal / portion: 120

GBR (GI) / port: 0
Recept: 480 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 7%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammytterfilé 2.0 styck 72%
Strösocker 2.0 tsk 8%
Smör till stekning 1.0 msk 20%
Kockskolan:
Så lagas lammfilé > Äts ej
Maillardreaktion > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Johan" under bilden.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Förbered: Rumstemperera köttet, "Kryssa" fetkappan med vass kniv kors och tvärs utan att skära ner i köttet. Detta dels för att värmen lättare skall nå köttytan, dels för att kryddorna skall tränga in i fettet. Krydda köttet med salt och peppar. Fettkappan även lite socker som karamelliserar fettet (läs mer > Maillardreaktion).
- Bryn köttet runt om i het panna med smör/olja till brun fin yta. Stick in en stektermometer.
- Ugn: Sätt in i ugn till kärntemperatur 58°C för rosastekt, eller enligt eget önskemål (se nedan). Det tar cirka 15 minuter.
- Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter utan att täcka över.
Kockens kommentar
Den finaste delen av ytterfilén tillhör sadeln längst bak på ryggen. Där sitter också innerfilén (läs mer, klicka på ingrediensen). Fettkappa medföljer normalt inte ytterfilé köpt i vanlig butik, utan måste beställas hos köttspecialist.Gremolata är en italiensk blandning av hackad persilja, hackad vitlök och citronskal (zest). Den används traditionellt som garnering av Ossobuco alla milanese, men passar i sin enkelhet till andra rätter.
Stektid: Rumstempererad och förbrynd ytterfilé tillagad i ugn 125°C tar cirka 20 minuter för rosa-medium stekt (60°C). I 175°C cirka 10 minuter. Kylskåpskallt kött tar cirka 10 minuter längre tid.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Johan i Hallen är köttspecialist i Göteborg och Stockholm som säljer kött till restauranger och till konsumenter via sin webshop. Kvalitetsprodukter till konkurrenskraftiga priser. Hemsida > johanihallen.se.
Fler recept inom Lammsadel, lammfilé
Liknande recept som Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa
-
Hel lammsadel med ben och kappa, grillad eller tillagad i ugn
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Urbenad fylld lammsadel till fest
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rosmarinsdoftande lammfilé med sötsyrliga kantareller och risotto
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Stekt lammytterfilé från sadelbiten med fettkappa
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Örtbakad lammytterfilé
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rödvinsmarinerad lammytterfilé med senapscrème
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: David, Sanna, Fredrik
-
Mongolsk marinerad lammytterfilé
Tid: 15 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammytterfilé med chévrebakade rotsaker
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sofia
-
Rosmarinstekt lammytterfilé med vinägrettpotatis och sockerärtscreme
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan