Hemlagad hasselnötskräm

Foto: Chef Rachida, Hazelnut Cream

Hemlagad hasselnötskräm

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Hasselnötskärnor

200.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Vatten

2.0 

msk

Salt

1.0 

krm

Bakplåtspapper

 

 

 

Tillval:

 

Mörk choklad

50.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Skala mandel, nötter >

 

 

Om nötkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 498

Kcal / portion: 518

GBR (GI) / port: 15

Recept: 2073 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 30%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:

Hasselnötskärnor 200.0 gram 63%

Strösocker 2.0 dl 37%

Vatten 2.0 msk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Tillval:

Mörk choklad 50.0 gram Äts ej

 

Kockskolan:

Skala mandel, nötter > Äts ej

Om nötkräm > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Rachilda" under bilden.

  1. Finskala hasselnötter: Sätt ugnen på 200°C. Häll ut nötterna på en plåt. Sätts in i 5-10 minter tills de blir lite svarta. Ta ut och gnugga dem rena i en handduk. Läs mer > Skala mandel, nötter.
  2. Karamellisera sockret. Häll socker i pannan med lite vatten och låt koka utan att röra om. Avsluta när sockret fått lite färg och innan det börjar kristallisera sig, klumpa sig. Salta lätt.
  3. Blanda nötterna med sockret på ugnsplåt med bakplåtspapper. Tänk på att sockret är mycket hett. Låt svalna och bryt sönder i mindre bitar.
  4. Mixa nötterna till krämig smet. Det tar en stund innan oljan frigör sig. Tillsätt mörk choklad för att efterlikna Nutella om så önskas.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar med lock. När den kallnad stelnar smeten till smörliknande.

Kockens kommentar

Krämen kan användas som smörgåspålägg, i bakverk och efterrätter som glass. Läs mer om hasselnötter, klicka på ingrediensen. En klassisk nötkräm med choklad är Nutella. Läs mer > Om nötkräm.

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Hemlagad hasselnötskräm