Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 498

Kcal / portion: 518

GBR (GI) / port: 15
Recept: 2073 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 30%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Hasselnötskärnor 200.0 gram 63%
Strösocker 2.0 dl 37%
Vatten 2.0 msk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Tillval:
Mörk choklad 50.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Skala mandel, nötter > Äts ej
Om nötkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Rachilda" under bilden.
- Finskala hasselnötter: Sätt ugnen på 200°C. Häll ut nötterna på en plåt. Sätts in i 5-10 minter tills de blir lite svarta. Ta ut och gnugga dem rena i en handduk. Läs mer > Skala mandel, nötter.
- Karamellisera sockret. Häll socker i pannan med lite vatten och låt koka utan att röra om. Avsluta när sockret fått lite färg och innan det börjar kristallisera sig, klumpa sig. Salta lätt.
- Blanda nötterna med sockret på ugnsplåt med bakplåtspapper. Tänk på att sockret är mycket hett. Låt svalna och bryt sönder i mindre bitar.
- Mixa nötterna till krämig smet. Det tar en stund innan oljan frigör sig. Tillsätt mörk choklad för att efterlikna Nutella om så önskas.
- Häll upp i väl rengjorda burkar med lock. När den kallnad stelnar smeten till smörliknande.
Kockens kommentar
Krämen kan användas som smörgåspålägg, i bakverk och efterrätter som glass. Läs mer om hasselnötter, klicka på ingrediensen. En klassisk nötkräm med choklad är Nutella. Läs mer > Om nötkräm.Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Hemlagad hasselnötskräm
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan