Bli medlem (gratis)
Smördeg i 729 skikt - Pâte feuilletée, tusenbladsdeg
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 497

Kcal / portion: 3782

GBR (GI) / port: 76
Recept: 3782 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 41%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 5.0 dl 28%
Vatten kallt 1.5 dl 0%
Smör 375.0 gram 72%
Salt 1.0 krm 0%
Alternativ:
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Smördeg färdig Äts ej
Kock: Kockskolan x2
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim + 8 tim )
Se film > Klicka på fototexten under bilden.
- Smör och vatten skall vara kylskåpskallt. Helst också bunken man blandar i.
- Deg: Häll mjölet i en bunke. Blanda saltet i lite av vattnet och rör om så att det löser sig. Tillsätt detta och resten av vattnet i mjölbunken. Arbeta snabbt ihop med fingrarna till en smidig boll utan att överarbeta, knåda för mycket. Linda in i plastfolie och lägg i kylskåp i minst 2 timmar.
- Ta ut deg och smör ur kylskåpet. Massera smöret med ena handen så att det mjuknar och får samma konsistens som degen.
- Arbeta på mjölat bakbord och mjöla emellanåt degen så att den inte fastnar. Skär ett kors en bit ner i klumpen. Vik ut ändarna från mitten ner mot bordet och dra ut degen lite grann. Mjöla och börja kavla ut degen försiktigt i fyra riktningar från centrum till en fyrkantig platta. I mitten skall en 2 centimeter hög upphöjning vara kvar. Placera smörklumpen mitt på degen. Packa sedan in smöret genom att vika över deghörnen till ett paket.
- Första omgången: Mjöla degen och vänd den uppochned så minskar risken att smör läcker ut vid kavling. Kavla ut den långsamt och försiktigt till en 1,5 centimeter tjock platta, tre gånger längre än bred. Vik först en tredjedel av degen upp på degen och sedan den andra tredjedelen ovanpå så att det bildar en kvadrat med tre lager. Borsta bort mjöl på varje flik under vikningen.
- Vrid degen ett kvarts varv så att degskarven ligger rakt upp och kavla ut på nytt. Vik degen på samma sätt som förut i tre lager. Markera med två fingrar gropar i degen vilket anger två utrullningar. Plasta in degen igen och låt vila i kylskåpet i minst 1 timme helst två.
- Andra omgången: Upprepa proceduren ovan, varefter degen kavlats ut 4 gånger. Markera med 4 små gropar i degen. Lägg i kylskåpet 1-2 timmar.
- Tredje omgången: Samma sak igen. Totalt består degen nu av 729 skikt (3x3x3x3x3x3). Lägg degen inpackad i plast helst 2 timmar i kylskåp innan den användas.
- Förvaring: Färdig, utkavlad deg kan förvaras 2-3 dagar i kylskåp. Utkavlad kan den skäras i bitar och frysas i 3 månader. Restbitar kan inte knådas på nytt.
Behov: En sats är oftast för mycket för normalhushållet. Dock bör man inte tillreda vare sig större eller mindre sats. En större sats är svår att hantera och en mindre sats brukar förstöra lamineringen (skikten). Är behovet mindre delar man i stället utkavlad deg (ej vikt) i mindre delar som sedan kan vikas och förvaras i kylskåp inplastad i 1-2 dagar, eller frysas i 3 månader. Fryst deg tinas lätt till kylskåpskall. Färdigformade frysta bröd kan bakas direkt, men tidsåtgången blir lite längre. Degen skall alltid hanteras så kall som möjligt.
Kockens kommentar
Det här är det "riktiga" receptet, det vill säga deg med mycket smör vikt till 729 skikt. Det finns många förenklade recept med färre vikningar och inte lika noga med att degen skall vila och hållas kall (läs mer > Om smördegar). Ett snabbt och enkelt alternativ är Blixtsmördeg. Det finns färsk och fryst färdig smördeg att köpa i handeln, som ger bra resultat.
Alternativ
Fler recept inom Smördegsbakelser, wienerbröd
Liknande recept som Smördeg i 729 skikt - Pâte feuilletée, tusenbladsdeg
-
Smördeg i 729 skikt - Pâte feuilletée, tusenbladsdeg
Tid: 1 tim (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Pâte croissant, croissantdeg
Tid: 1 tim 15 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Klassisk wienerbrödsdeg, wienerbrødsdegsdeg
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel wienerbrödsdeg, falsk wienerbrödsdeg
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Remonce, smörkräm till danska wienerbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)
Tid: 3 tim 10 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska wienerbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Croissants, pains au chocolate
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan