Hollandaise i elektrisk mixer

Foto: The Shisksa in the Kitchen

Hollandaise i elektrisk mixer

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Äggula

3.0 

styck

Smör

110.0 

gram

Citronjuice

1.0 

msk

Vatten

1.0 

msk

Peppar

 

 

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om hollandaisesåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 509

Kcal / portion: 319

GBR (GI) / port: 0

Recept: 958 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 55%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 63 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 3.0 styck 16%

Smör 110.0 gram 84%

Citronjuice 1.0 msk 1%

Vatten 1.0 msk 0%

Peppar 0%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om hollandaisesåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Smält smöret i kastrull tills det börjar skumma, men bränn det inte. Skira smöret, eller undvik att ta med bottensatsen när smöret hälls i mixern.
  2. Separera äggulor från äggvita och lägg gulorna i mixern. Tillsätt hälften av vatten och citronjuice till att börja med.
  3. Sätt på mixerlocket och mixa äggen i 2 sekunder på högsta varvtal.
  4. Öppna locket och tillsätt det smälta smöret i tunnast tänkbara stråle samtidigt som mixern fortfarande går på högvarv. Det kan stänka en del, så handduk är bra att ha till hands.
  5. När 2/3-delar av smöret tillsats bör såsen ha fått en krämig konsistens. Konsistensen regleras med extra citronsaft = tunnare, eller med extra smör = tjockare. Om såsen händelsevis inte tjocknar häller man ur den ur mixern. Därefter häller man tillbaka såsen i tunn stråle med mixern påslagen.

Kockens kommentar

Att mixa hollandaise går fort och risken för att såsen skall skära sig är minimal. När man mixar kan äggen bara ta åt sig halva mängden smör jämfört med handvispning, dvs max 40 gram smör per äggula. Lägger man i mer blir såsen så fast att maskinen kan stanna. En mixad sås kan upplevas lite intetsägande, som om det saknades något, vilket kan bero på att såsen i mixer blir mycket homogen. De flesta brukar föredra handmixad hollandaise.

Jämför

Klassisk hollandaise

Fler recept inom Hollandaisesåser

Liknande recept som Hollandaise i elektrisk mixer