Latin: Styckschema se > Styckning nöt i högerkolumnen
skin of calf, USA: shank of calf. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning kalv
jarret, gite de veau. Styckdetaljer se > Fransk styckning kalv
geretto di vitello. För styckdetaljer se > Italiensk styckning kalv
Wadschenkel Kalb Öst. Wadschinken Kalb. Styckdetaljer se >Tysk eller österikosk styckning kalv
morcillo de becerro. Styckdetaljer se > spansk styckning kalv
Grupper inom
Kalvlägg:
Kalvlägg är kalvens underben, vadmuskeln. Köttet är mörare än oxlägg, men också lite mindre smakrikt. Vanligtvis används kalvlägg. Kalvlägg är ett magrare och smakrikare alternativ till fläsklägg (se dito). Styckschema se > Styckning nöt. Recept se "recept" till höger om bilden ovan.
- Köttkvalité: Medel mörhetsgrad (3 av 5, läs mer > Möra kött).
- Relativ fetthalt = mycket lågt/magert (utan svål), cirka 2%, varav mättat fett < 1% (läs mer > Fetthalt i livsmedel).
- Smak: Mild smak, välsmakande inte helt olikt fläskkarré.
- Alternativ vara: Oxlägg, fläsklägg, lammlägg.
- Försäljning: Kalvlägg av framben kan förekommer till och från i butik färsk, fryst och rimmad, vanligen skivad med ben. Hel lägg kan man få hos köttspecialist.
- Jämförpris: Ej klart
(Kalvlägg är dyrare än lamm- och fläsklägg, men inte så mycket som inköpspriset indikerar. Råvaran kan vara uppemot 50% dyrare än lammlägg, men andelen kött är högre. Prisskillnaden per tillagad köttmängd blir därför lägre, ungefär 20%. Fläsklägg är vanligtvis billigast). - Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Butikspackat kött enligt anvisning. Packa inte in rått kött i plastfilm. Tillagat kött lindas in med aluminiumfolie. Grytkokt kött sparas i sitt spad (läs mer > Förvaring kött). Färskt kött kan frysas i 12 månader (läs mer > Frysning kött).
VIKT, PORTIONSVIKT KALVLÄGG
En hel kalvlägg med ben väger i butik cirka 2 kilo, oxlägg 2,5-3 kg. Av vikten utgör ben 25-30%, övrig rens ~10% och råkött 60-65%. Vid tillagning minskar köttvikten med cirka 1/3-del.
Kalvlägg normtal | Råvikt | Ben | Rens *) | Råkött | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Hel lägg | 2000 g | -28% | -10% | 1150 g | -40% | 700 g | 35% | 5 |
Skiva 2 cm | 200 g | -28% | -10% | 115 g | -40% | 70 g | 35% | 0,5 |
Skiva 4 cm | 400 g | -28% | -10% | 230 g | -40% | 140 g | 35% | 1 |
*) Fett med mera som inte brukar konsumeras efter tillagning. © Testlagat av Kockskolans provkök 2013-03
Portionsvikt: Beräkna 400 gram råvikt med ben, vilket ger ~150 gram tillagad köttvikt.
SÅ ANVÄNDS KALVLÄGG
Kött från kalvlägg används i Sverige mest till färs och charkvaror som korv och kalvsylta. Hel eller skivad lägg med ben kan kokas eller bräseras. Köttet lämpar sig inte väl att stekas i panna, ugn eller på grillen. Däremot kan den med fördel långtidsrökas. Av skivad kalvlägg tillagas klassisk italiensk osso buco. Kokt lägg passar utmärkt i klassisk svensk ärtsoppa. Läs mer > Så tillagas oxlägg/kalvlägg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-06
Recept med Kalvlägg
Det finns 8 recept med Kalvlägg
-
Soppa osso buco
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fin fondgelé, köttgelé, aspic till aladåber
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalvlägg med rotmos
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Osso buco à la Petter - köttgryta av kalvlägg
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräserad hel kalvlägg
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad kalvbuljong, kalvfond (ljus köttbuljong)
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad ljus hönsbuljong, hönsfond (kycklingbuljong, kycklingfond)
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ossobuco alla milanese, klassisk italiensk kalvlägg med saffransrisotto
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan