För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Enkel smördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry

Lägg till ingredienser

Sats: 1

Vetemjöl

5.0 

dl

Smör

225.0 

gram

Vatten kallt

1.5 

dl

Salt

1.0 

krm

 

Tillval:

 

Äggula

2.0 

styck

Citronjuice

2.0 

tsk

Strösocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Smördeg färdig

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 431

Kcal / portion: 2797

GBR (GI) / port: 89

Recept: 2797 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 31%

Kolhydrater: 34%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 649 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 38%

Smör 225.0 gram 58%

Vatten kallt 1.5 dl 0%

Salt 1.0 krm 0%

 

Tillval:

Äggula 2.0 styck 4%

Citronjuice 2.0 tsk 0%

Strösocker 0%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Smördeg färdig Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Smör och vatten skall vara kylskåpskallt.
  2. Deg: Arbeta ihop med handen smör, mjöl och salt. Blanda med vatten (och eventuella övriga ingredienser). Blanda inte så noga, små klumpar av smör i degen är bara bra. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
  3. 3-slag: Kavla ut degen till en rektangel 1,5 cm tjock. Vik den 3-dubbelt ("3-slag", läs mer > Om smördeg). Kavla ut och gör nytt 3-slag. Borsta bort mjöl från varje veck. Plasta in och lägg i kylskåp. Degen kan nu användas, men bäst är att göra ytterligare 1-4 omgångar 3-slag.
  4. Förvaring: Degen kan sparas inplastad i kylskåp 2 dagar, eller frysas i 1-2 månader.
  5. Används till bakverk som inte skall bli så uppuffade/bladiga, till exempel Franska våfflor varvid även socker ingår. Med ägg och citron tillsatt används bland annat till Napoleon­bakelser.

Kockens kommentar

Detta är en enklare variant av smördeg (fr. Pâte feuilletée). Ju fler vikningar desto flera skikt. 2 st 3 slag (3x3) = 9 skikt. 4 st = 81 skikt, 6 st = 729 skikt ("tusenblad"). Läs mer > Om smördeg.

Alternativ

Pâte feuilletée

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Smördegsbakelser, tårtor

Liknande recept som Enkel smördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry