Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 534

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2135 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 5%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Koljafilé 800.0 gram 30%
el. torsk 0%
Potatis mjölig sort 1.0 kilo 32%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 70.0 gram 29%
Om fettupptag > Äts ej
Frityrsmet:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl 1.2 dl Äts ej
Äggvita 1.0 styck Äts ej
Öl iskallt (folköl) 1.2 dl Äts ej
Salt 0.5 tsk Äts ej
Hushållspapper Äts ej
Frityrsmet som äts:
Vetemjöl 50.0 gram 8%
Äggvita 25.0 gram 0%
Tillval:
Vinäger 4.0 stänk 0%
Curry ¤ 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras fisk > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Kock: Jamie Oliver
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Skala och skär potatis i jämnstora potatisklyftor. Lägg i vattenskål. Ställ helst in i kylskåp ett tag för att bli kall. Ta ut. Låt rinna av väl. För riktigt krispig pommes frites se separat recept > Krispig pommes frites (tidsåtgång 2,5 timmar).
- Värm oljan till 160°C. Läs mer > Så friterar man.
- Potatis: Fritera potatisen i cirka 4 minuter utan att brunfärga, så att potatisen mjuknar. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper.
- Förbered fisken, skär i portionsbitar (~4x7 cm, 65g). Se till att fisken är torr så fastnar smeten bättre. Lägg ut flera lager hushållspapper på tallrikar.
- Frityrsmet: Blanda mjöl, öl och salt till jämn smet. Ställ kallt tills fritering. Vispa upp äggvitan till fast skum. Vänd sedan ner äggvispet i smeten.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Doppa fiskbitarna i frityrsmeten. Lägg ner portionsvis fisk och potatis. Låt fritera 3-4 minuter till fin ljusbrun färg.
- Ta upp bitarna med hålslev och lägg dem att rinna av på hushållspapper. Salta.
Kockens kommentar
Doppa försiktigt ner fisken i oljan så att den flyter i stället för att fastna i botten. Lägg inte i för mycket åt gången vilket sänker temperaturen alltför mycket. Vänd varan i grytan en eller flera gånger. Frityrsmet med uppvispad äggvita ger fluffigt skal (läs mer > Om frityrsmet). Se filmer med mästerkockar som lagar fish and chips, gå till > Så friteras fisk.
Frityrsmet som äts: All panering som behövs för att panera äts inte. För att få rättvisande portionsvikt och näringsvärden anges "behovet" med "Äts ej" och konsumtion anges med "Panering som äts". Vattnet i smeten avdunstar vid friteringen. All panering är energirik. Tillagad fisk i receptet med panering och fettupptag väger drygt 200 gram, varav panering 12%. Energimängd 260 Kcal, varav 40% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäknas panering.
Historia: Fish & Chips (chips = pommes frites) är klassisk engelsk "take away" från mitten av 1800-talet, populär i Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Trålfiskets och järnvägens introduktion gjorde maträtten till standardmat i en växande arbetarklass. Under Andra Världskriget var fish & chips undantaget från ransonering. En engelsk fish and chips shop brukar kallas chippy. Ursprungligen friterade man i stekfett eller ister, men numera används mestadels matolja t.ex. jordnötsolja. Det finns många receptalternativ, varav detta är skapat av Jamie Oliver. Vanlig klassisk efterkryddning är stänk av mild vinäger och/eller lite curry (som också kan blandas in i smeten). Traditionellt lindas fisk och chips in i tidningspapper format till en strut.
Passar till
Fler recept inom Friterad fisk
Liknande recept som Fish and Chips, en engelsk klassiker
-
Fisknuggets, friterad panerad fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Fish and Chips, en engelsk klassiker
Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Jamie Oliver
-
Friterad strömming
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fisk- och andra kroketter, matkroketter grundrecept
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child