För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Katalaner (catalaner) och Annikabakelser

Lägg till ingredienser

Antal: 20

Deg:

 

Vetemjöl

2.5 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Äggula

1.0 

styck

Små aluminiumformar >

15.0 

styck

Matfett till kakform

 

 

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

250.0 

gram

Smör el. margarin

125.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Hallonsylt

1.0 

dl

 

Garnering:

 

Hallonsylt

1.0 

dl

Florsocker

3.0 

dl

Vatten ljummet

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 411

Kcal / portion: 252

GBR (GI) / port: 2

Recept: 5035 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 23%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 61 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 2.5 dl 10%

Smör normalsaltat 125.0 gram 18%

Strösocker 0.5 dl 4%

Äggula 1.0 styck 1%

Små aluminiumformar > 15.0 styck Äts ej

Matfett till kakform 0%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 250.0 gram 23%

Smör el. margarin 125.0 gram 18%

Ägg 2.0 styck 3%

Hallonsylt 1.0 dl 4%

 

Garnering:

Hallonsylt 1.0 dl 4%

Florsocker 3.0 dl 14%

Vatten ljummet 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om formkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp minst 1 timme.
  2. Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
  3. Fyllning: Riv mandelmassa. Blanda med mjukt smör och tillsätt ett ägg i taget till en jämn smet.
  4. Forma: Tryck ut degen i formar med fingrarna. Se till att kanten inte blir för tunn. Lägg en klick hallonsylt i botten och klicka ner mandelmasse­smet till 2/3-del av formen. Ställ formarna på ugnsgaller.
  5. Grädda längst ner i ugnen cirka 20 minuter. Testa om de är klara genom att vända på en kaka och kolla att degen är ljusbrun. Ta ut och låt kallna helt.
  6. Garnera med hallonsylt och florsocker blandat med lite vatten.
  7. Förvaring: Svalt i en vecka. 3 månader i frys.

Kockens kommentar

Katalaner är en variant av mazarin och Annikabakelse är en variant av katalaner. Läs mer > Om formkakor.

Annikabakelse: Fyll mördegsformen till 2/3-delar med vaniljkräm. Spritsa en ring runt kanten med madelmassekräm (mandelmassa + äggvita). Grädda och garnera med en klick sylt i mitten.

Katalan är en person eller något från Katalonien i Spanien. Bakverket ursprung är inte klarlagd. Kan ha koppling till den italienska sångerskan Angela Catalani, eller till norrköpingsbagaren Alfred Catalani. En "katalan" var i mitten av 1900-talet (i Östergötland) även en beteckning på avlånga brödlimpor.

Alternativ

Mazarin

Vaniljkräm

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Formkakor

Liknande recept som Katalaner (catalaner) och Annikabakelser