Drottningbullar med kanel och mandelmassa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu, Film: Enkelknut

Drottningbullar med kanel och mandelmassa

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 32

Vetemjöl

15.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Salt

0.8 

tsk

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Smör rumsvarmt

150.0 

gram

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

 

Fyllning:

 

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

Mandelmassa färdig

200.0 

gram

Kanel

2.0 

msk

Drottningsylt

50.0 

gram

 

Garnering:

 

Ägg till pensling

1.0 

styck

Pärlsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om vetebullar >

 

 

Så formas vetebullar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 330

Kcal / portion: 202

GBR (GI) / port: 9

Recept: 6467 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 13%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 61 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 15.0 dl 49%

Strösocker 1.0 dl 6%

Salt 0.8 tsk 0%

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Smör rumsvarmt 150.0 gram 17%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Mjölk 5.0 dl 5%

 

Fyllning:

Smör rumsvarmt 50.0 gram 6%

Mandelmassa färdig 200.0 gram 14%

Kanel 2.0 msk 0%

Drottningsylt 50.0 gram 1%

 

Garnering:

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

Pärlsocker 0%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om vetebullar > Äts ej

Så formas vetebullar > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

För detaljerad beskrivning se recept > Vetebullar grundrecept.

  1. Deg: Blanda i en blandarbunke, mjöl, socker, jäst, kardemumma, smör och mjölk. Kör blandaren på medelhastighet i 5-8 minuter. Tillsätt salt. Kör 1 minut. Låt vila i 30 minuter under en bakduk.
  2. Bullar: Dela degen i 2 delar. Kavla ut i rektanglar. Blanda ihop smör, mandelmassa, sylt och kanel. Bred på fyllningen på degen. Vik på hälften. Skär i cirka 4 centimeter breda strimlor. Snurra till knyten (se film, klicka på "enkelknut" under bilden ovan, läs mer > Så formas vetebullar). Lägg på plåt. Jäs i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Garnera: Vispa ut ägg i en kopp. Pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker.
  5. Grädda: Sätt in i ugn 8-10 minuter.
  6. Tag ut och låt svalna på galler under bakduk.

Kockens kommentar

Drottningbullar är inte ett klassiskt recept och har inte specifikt med någon drottning att göra, utan är bara ett fantasinamn som förekommer för att det låter fint. Detta recept för att bullen innehåller klassisk drottning­sylt som består av hallon och blåbär.

Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel knut av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.

Alternativ

Vetebullar grundrecept

Fler recept inom Vetebröd, vetebullar

Liknande recept som Drottningbullar med kanel och mandelmassa