Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 330

Kcal / portion: 202

GBR (GI) / port: 9
Recept: 6467 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 13%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 15.0 dl 49%
Strösocker 1.0 dl 6%
Salt 0.8 tsk 0%
Kardemumma mald 1.0 tsk 0%
Smör rumsvarmt 150.0 gram 17%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Mjölk 5.0 dl 5%
Fyllning:
Smör rumsvarmt 50.0 gram 6%
Mandelmassa färdig 200.0 gram 14%
Kanel 2.0 msk 0%
Drottningsylt 50.0 gram 1%
Garnering:
Ägg till pensling 1.0 styck 1%
Pärlsocker 0%
Kockskolan:
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Så formas vetebullar > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
För detaljerad beskrivning se recept > Vetebullar grundrecept.
- Deg: Blanda i en blandarbunke, mjöl, socker, jäst, kardemumma, smör och mjölk. Kör blandaren på medelhastighet i 5-8 minuter. Tillsätt salt. Kör 1 minut. Låt vila i 30 minuter under en bakduk.
- Bullar: Dela degen i 2 delar. Kavla ut i rektanglar. Blanda ihop smör, mandelmassa, sylt och kanel. Bred på fyllningen på degen. Vik på hälften. Skär i cirka 4 centimeter breda strimlor. Snurra till knyten (se film, klicka på "enkelknut" under bilden ovan, läs mer > Så formas vetebullar). Lägg på plåt. Jäs i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Garnera: Vispa ut ägg i en kopp. Pensla bullarna med ägget. Strö över pärlsocker.
- Grädda: Sätt in i ugn 8-10 minuter.
- Tag ut och låt svalna på galler under bakduk.
Kockens kommentar
Drottningbullar är inte ett klassiskt recept och har inte specifikt med någon drottning att göra, utan är bara ett fantasinamn som förekommer för att det låter fint. Detta recept för att bullen innehåller klassisk drottningsylt som består av hallon och blåbär.Vetebullar formas på olika sätt till. Man talar mest om snäckor eller knutar, men de kan också formas till hjärtan, blommor, kringlor med mera. Degen kan vara så kallad 2-slagsdeg, det vill säga kavlad deg med fyllning som dubbelviks, eller 3-slagdeg (tre lager). Det finns också knutar utan fyllning och bullar som inte kavlats. I detta recept en Enkel knut av 2-slagsdeg. Läs mer > Så formas vetebullar.
Alternativ
Fler recept inom Vetebröd, vetebullar
Liknande recept som Drottningbullar med kanel och mandelmassa
-
Vetelängd, kanellängd grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelkrans
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Stjärnkrans med eller utan saffran
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterkaka, systerkaka, sammanjästa vetebullar i form
Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Vetebullar, kanelbullar (knutar)
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kanelbullar bakad med fördeg (snäckor)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Så formas vetebullar till snäckor och knutar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Så bakas veteknutar och vetekringlor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kardemummabullar med vanilj
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Kanelbullar med mandelmassa (snäckor)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan