Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 0
Recept: 845 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 7%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 300.0 gram 38%
Lag:
Vatten 2.5 dl Äts ej
Ättikssprit 12% 0.5 dl Äts ej
Salt 0.5 msk Äts ej
Matjessill 100.0 gram 37%
Rödlök 1.0 styck 7%
Ägg 2.0 styck 15%
Kockskolan:
Om fiskhälsa > Äts ej
Så gravas fisk > Äts ej
Listeriabakterier > Äts ej
Parasiter i fisk > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 18 tim )
- Lägg strömming i en bunke.
- Värm upp ingredienserna till lagen. Låt svalna. Häll det över strömmingen.
- Ställ kallt över natt.
- Hårdkoka och skala ägg. Skala rödlök.
- Finhacka rödlök, ägg och matjessillen (spara spadet).
- Lägg strömmingen i matjesspadet i en timme.
- Lägg upp strömmingen på ett fat. Strö över matjessill, ägg och rödlök.
Kockens kommentar
Gravad strömming enligt Tore Wretman: Urbenad och filead strömming läggs i en ättikslag med lite salt i ett par timmar. Därefter läggs strömmingen över natt i en ny lag bestående av ättika, vatten, Colmans senap, socker, olja, salt, krossade vitpepparkorn och rikligt med finhackad dill.
Hälsa: Fisk, och speciellt vissa arter, kan innehålla parasiter (läs mer > rå fisk). Om fisken fryses i två dygn vid högst -18°C dödas parasiterna (läs mer > Parasiter i fisk). Gravad fisk kan också infekteras av listeriabakterier som ger magsjuka, vid ringa saltning-sockring i kombination med lång och ovarsam förvaring. Läs mer > Listeriabakterier.
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Matjesgravad strömming med ägg och rödlök
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil och gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk sillsallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gubbröra
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Solöga, Fågelbo
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silltårta
Tid: 40 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Smakrik sillsallad med tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sillsallad med sötpotatis och brysselkål
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dijonsenapsill med färska primörer
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: