Matjesgravad strömming med ägg och rödlök

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Matjesgravad strömming med ägg och rödlök

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Strömmingsfiléer

300.0 

gram

 

Lag:

 

Vatten

2.5 

dl

Ättikssprit 12%

0.5 

dl

Salt

0.5 

msk

 

Matjessill

100.0 

gram

Rödlök

1.0 

styck

Ägg

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om fiskhälsa >

 

 

Så gravas fisk >

 

 

Listeriabakterier >

 

 

Parasiter i fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 0

Recept: 845 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 7%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 160 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömmingsfiléer 300.0 gram 38%

 

Lag:

Vatten 2.5 dl Äts ej

Ättikssprit 12% 0.5 dl Äts ej

Salt 0.5 msk Äts ej

 

Matjessill 100.0 gram 37%

Rödlök 1.0 styck 7%

Ägg 2.0 styck 15%

 

Kockskolan:

Om fiskhälsa > Äts ej

Så gravas fisk > Äts ej

Listeriabakterier > Äts ej

Parasiter i fisk > Äts ej

Tillagning (1 tim + 18 tim )

  1. Lägg strömming i en bunke.
  2. Värm upp ingredienserna till lagen. Låt svalna. Häll det över strömmingen.
  3. Ställ kallt över natt.
  4. Hårdkoka och skala ägg. Skala rödlök. 
  5. Finhacka rödlök, ägg och matjessillen (spara spadet).
  6. Lägg strömmingen i matjesspadet i en timme.
  7. Lägg upp strömmingen på ett fat. Strö över matjessill, ägg och rödlök.

Kockens kommentar

Gravad strömming enligt Tore Wretman: Urbenad och filead strömming läggs i en ättikslag med lite salt i ett par timmar. Därefter läggs strömmingen över natt i en ny lag bestående av ättika, vatten, Colmans senap, socker, olja, salt, krossade vitpepparkorn och rikligt med finhackad dill.

Hälsa: Fisk, och speciellt vissa arter, kan innehålla parasiter (läs mer > rå fisk). Om fisken fryses i två dygn vid högst -18°C dödas parasiterna (läs mer > Parasiter i fisk). Gravad fisk kan också infekteras av listeriabakterier som ger magsjuka, vid ringa saltning-sockring i kombination med lång och ovarsam förvaring. Läs mer > Listeriabakterier.

Fler recept inom Sillrätter

Liknande recept som Matjesgravad strömming med ägg och rödlök