Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 556

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2224 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 7%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Potatis 500.0 gram 15%
Vetemjöl 2.5 dl 24%
Ägg 1.0 styck 3%
Fyllning:
Gröna linser torkade 1.5 dl 16%
Gul lök 1.0 styck 2%
Matolja (rapsolja) 0.5 msk 3%
Smör normalsaltat 100.0 gram 33%
Morot 1.0 styck 2%
Rotselleri 0.5 styck 2%
Kockskolan:
Om linser > Äts ej
Så lagas kroppkakor > Äts ej
Om kroppkakor, palt > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Skala och koka potatis. Pressa och låt kallna. Blanda med mjöl och ägg.
- Skala och hacka lök. Fräs i olja utan att bränna. Tillsätt linser och vatten. Koka tills linserna är mjuka, 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Gör bullar av potatissmeten. Platta ut och lägg på lite av linsblandningen. Rulla ihop till bollar.
- Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner kroppkakorna. Koka tills de flyter upp.
- Skala och tärna morot och rotselleri. Koka färdiga i kroppkakevattnet.
- Lägg smör i en kastrull. Sätt på spisen. Låt det stå tills det börjar dofta rostade nötter. Lägg i resten av linsblandningen och rotsakerna i smöret. Servera till kroppkakorna.
- Servera med rårörda lingon.
Fler recept inom Kroppkakor, palt
Liknande recept som Linskroppkakor med brynt smör
-
Smålandskroppkakor, klassiska småländska vita kroppkakor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Små kroppkakor med kvibilleost
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården
Tid: 3 tim (+ 48 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Gammalsbygården
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paltbröd med fläsk och vitsås
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk klimp till köttsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman