
Köttfärslimpa med rotsaker och potatis (allt i ett)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 529

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4231 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Köttfärs (blandfärs) 900.0 gram 41%
Ströbröd 1.0 dl 5%
Mjölk 4.0 dl 6%
Ägg 1.0 styck 1%
Potatis 1000.0 gram 16%
Morot stor 4.0 styck 5%
Gul lök 3.0 st små 2%
Sojasås 1.0 msk 0%
Köttbuljongtärning 1.5 styck 0%
Vatten till kokning 1.0 dl 0%
Matlagningsgrädde 6.0 dl 23%
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader
- Vispa upp ägget i mjölken och häll sedan i ströbrödet. Låt det svälla i några minuter innan färsen blandas i.
- Krydda med salt, malen kryddpeppar (kan uteslutas) och vitpeppar
- Forma en limpa i långpanna och grädda i ugnen ca 15 minuter (pensla gärna med soja när limpan plockas ut).
- Skala potatis, morötter och lök under tiden. Dela potatisen och löken i klyftor och morötterna i bitar och lägg dem sedan runt limpan på plåten.
- Ställ in plåten i ugnen igen i ca 20 - 25 minuter.
- Sås: Blanda buljongtärningen med 1 dl kokande vatten och blanda det med grädden. Häll det sedan över potatisen, löken och morötterna. Sätt in allt i ugnen igen, nu i ca 10 - 20 minuter beroende på grönsakernas storlek.
Kockens kommentar
Gott att blanda i lite senap i färssmeten. Smulad fetaost (var då försiktig med salt, fetaost är salt) och andra kryddor efter smak, t.ex. grillkrydda, pepparmix, chilikrydda, vitlökspulver.Lite soja och ev. mango chutney i såsen är gott.
Variera grönsakerna, minska ev. på potatisen och tag gärna mer morötter, bitar av palsternacka, broccoli osv.
Går mycket bra att utesluta grädde (ers m. vatten och buljongtärning alt. fond)eller använda magrare grädde, t.ex. Milda Matextra 4% (eller mjölk).
Servera med vinbärsgéle eller lingonsylt, en sallad.
Såsen kan minskas till hälften.
Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Köttfärslimpa med rotsaker och potatis (allt i ett)
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan