Moussaka (GI-recept)

Moussaka (GI-recept)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Aubergine

1.0 

styck

Smör normalsaltat

40.0 

gram

Äggula

3.0 

styck

Vatten

3.0 

dl

Grädde

4.0 

msk

Parmesan nyriven

50.0 

gram

Olivolja

6.0 

msk

Gul lök el. rödlök

1.0 

styck

Gul lök el. rödlök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Lammfärs

450.0 

gram

Passerade tomater

2.0 

burkar

Spiskummin mald

2.0 

tsk

Muskot

0.2 

tsk

Oregano torkad

0.2 

tsk

 

Kockskolan:

 

Läs om GI-metoden >

 

 

Läs om GB/GBR >

 

 

Läs om GI-bluffen? >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 497

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2982 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 12%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 363 gram)

Ingredienser

Visa:

Aubergine 1.0 styck 2%

Smör normalsaltat 40.0 gram 10%

Äggula 3.0 styck 5%

Vatten 3.0 dl 0%

Grädde 4.0 msk 7%

Parmesan nyriven 50.0 gram 6%

Olivolja 6.0 msk 23%

Gul lök el. rödlök 1.0 styck 2%

Gul lök el. rödlök 1.0 styck 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Lammfärs 450.0 gram 37%

Passerade tomater 2.0 burkar 5%

Spiskummin mald 2.0 tsk 1%

Muskot 0.2 tsk 0%

Oregano torkad 0.2 tsk 0%

 

Kockskolan:

Läs om GI-metoden > Äts ej

Läs om GB/GBR > Äts ej

Läs om GI-bluffen? > Äts ej

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Hacka lök och paprika. Finhacka vitlök. Skala och skiva aubergine.
  2. Lägg smör i en kastrull på svag värme. Tillsätt äggulor ett och ett samtidigt som du vispar med elvisp. Häll i grädde och ost. Fortsätt vispa tills såsen börjar tjockna.
  3. Fräs lök och paprika i olivolja. Tillsätt vitlök och färs. Bryn tills köttet får fin färg. Tillsätt tomater, vatten, spiskummin, muskot, oregano och salt. Fräs en kvart på svag värme.
  4. Stek aubergineskivorna i olivolja till fint gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Placera hälften av auberginen i botten på en smord ugnssäker form. Fördela hälften av färsen över. Lägg på resten av auberginen. Täck med återstoden av färsen. Häll över såsen. Grädda i ugnen i 30 minuter.

Kockens kommentar

GBR 1 = lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.

Fler recept inom Färsrätt i ugn

Liknande recept som Moussaka (GI-recept)