
Moussaka (GI-recept)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 497

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2982 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 12%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Aubergine 1.0 styck 2%
Smör normalsaltat 40.0 gram 10%
Äggula 3.0 styck 5%
Vatten 3.0 dl 0%
Grädde 4.0 msk 7%
Parmesan nyriven 50.0 gram 6%
Olivolja 6.0 msk 23%
Gul lök el. rödlök 1.0 styck 2%
Gul lök el. rödlök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Lammfärs 450.0 gram 37%
Passerade tomater 2.0 burkar 5%
Spiskummin mald 2.0 tsk 1%
Muskot 0.2 tsk 0%
Oregano torkad 0.2 tsk 0%
Kockskolan:
Läs om GI-metoden > Äts ej
Läs om GB/GBR > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Tillagning
- Sätt ugnen på 175ºC. Hacka lök och paprika. Finhacka vitlök. Skala och skiva aubergine.
- Lägg smör i en kastrull på svag värme. Tillsätt äggulor ett och ett samtidigt som du vispar med elvisp. Häll i grädde och ost. Fortsätt vispa tills såsen börjar tjockna.
- Fräs lök och paprika i olivolja. Tillsätt vitlök och färs. Bryn tills köttet får fin färg. Tillsätt tomater, vatten, spiskummin, muskot, oregano och salt. Fräs en kvart på svag värme.
- Stek aubergineskivorna i olivolja till fint gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Placera hälften av auberginen i botten på en smord ugnssäker form. Fördela hälften av färsen över. Lägg på resten av auberginen. Täck med återstoden av färsen. Häll över såsen. Grädda i ugnen i 30 minuter.
Kockens kommentar
GBR 1 = lågt. Alla recept på hemsidan GI-beräknas automatiskt. Gå in på en receptgrupp och sortera enligt GBR/GI så radas all recept upp från lägsta till högsta värde.Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Moussaka (GI-recept)
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan