Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 330

Kcal / portion: 446

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4464 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 3.0 dl 14%
Strösocker 2.0 msk 3%
Smör rumsvarmt 150.0 gram 24%
Vatten 2.0 msk 0%
Fyllning:
Ägg 6.0 styck 8%
Florsocker 4.0 dl 22%
Citron juice+fruktkött 2.0 styck 2%
Smör normalsaltat 150.0 gram 24%
Garnering:
Jordgubbar 0.5 liter 2%
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om söt pajdeg > Äts ej
Om finpajer > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Tillaga pajdeg, se recept > Pâte sucrée, söt pajdeg. Låt degen vila övertäckt i kyl helst 2 timmar.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Kavla ut degen och täck botten i en pajform. Eller tryck ut degen i formens botten. Grädda cirka 15 minuter.
- Smält smör och låt svalna något.
- Vispa ägg. Sikta i florsocker. Tillsätt smör, juice och rivet skal från citron. Rör om. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda cirka 20 minuter.
- Garnera med jordgubbar.
Kockens kommentar
Man måste inte använda söt pajdeg till efterrättspajer, utan en osötad pajdeg passar ofta väl till pajer söta pajer. I detta fall har vi använt en matpajsdeg med endast en gnutta socker inblandat.
Pajdegsalternativ
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Smarrig citronpaj med jordgubbar
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan