Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 196

Kcal / portion: 819

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3278 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 10%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pärlhönsbröst med skinn 4.0 styck 31%
Timjan torkad 2.0 tsk 0%
Smör normalsaltat 4.0 msk 12%
Sås:
Whisky 1.5 msk 1%
Grädde 2.0 dl 22%
Kycklingfond konc. 2.0 msk 3%
Steksky 0%
Tillbehör:
Vit sparris färsk 1.0 knippe 4%
Långkornigt ris 3.0 dl 27%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förbered: Sätt ugnen på 175°C.
Skala sparrisen med potatisskalare.
Allt yttre hårt skal skall bort. Skala inte knoppen. Lägg i en kastrull med vatten. - Fågel: Hetta upp smör i panna på hög värme. Stek brösten hastigt på var sida, så att de får lite färg. Krydda.
Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 10 min. Tag ut köttet och låt det vila 10 min. Stekskyn sparas till såsen. - Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Sparris: Koka upp och låt småkoka i 15-30 minuter beroende på tjocklek. Koka tjocka längre än smala.
- Sås: Koka upp whiskey, grädde, fond, steksky och kryddor och låt sedan sjuda i några minuter på låg värme. Tillsätt majsmjöl om en tjockare sås önskas.
Kockens kommentar
Försök att få jämntjocka sparrisar. Sparrisen skall vara lätt böjlig, men fortfarande fast (al dente). Stick en gaffel i bakänden och håll sparrisen vinkelrätt ut från gaffeln. Den skall då böja sig lätt nedåt. Faller den rakt ner är den överkokt.
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Pärlhönsbröst med vit sparris och whiskysås
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan