Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 308

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 7
Recept: 965 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 1.0 styck 6%
Äggula 7.0 styck 37%
Strösocker 8.0 msk 47%
Rom 4.0 cl 9%
Kock: Cat Bar
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Rör ner rom försiktigt.
- Häll upp i glas. Garnera med mynta.
Kockens kommentar
Man kan göra rätten med bara äggula eller ha med äggvita. Ju mer äggvita desto pösigare, luftigare. I stället för rom kan man ta konjak, whisky eller annan sprit enligt egen smak. Önskas alkoholfri variant kan man lämpligen smaksätta med lite rivet apelsin- eller limeskal. Äggtoddy är klassisk dryck till majbrasan, för den som har egen brasa på tomten.
Toddy: Detta är en "falsk" toddy, för en toddy är "en blandning av konjak, rom eller whisky och varmt vatten med tillsats av socker och ofta citron".
Detta är inte en nyttig efterrätt, men god för gottegrisar. Det är en socker-, kalori- och kolesterolbomb. Äggulor har mycket hög andel kolesterol (äggvita = 0).
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Äggtoddy med smak
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan