Semla med hjortrongrädde

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Semla med hjortrongrädde

Lägg till ingredienser

Antal små semöor: 12

Jäst färsk

25.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

1.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Salt

1.0 

krm

Vetemjöl

4.0 

dl

Mjöl till utbakning

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Garnering:

 

Ägg till pensling

1.0 

styck

Florsocker till garnering

1.0 

msk

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

1.5 

dl

Hjortron sockrade

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om semlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 299

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2358 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 14%

Kolhydrater: 37%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 66 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Smör normalsaltat 50.0 gram 15%

Mjölk 1.5 dl 4%

Strösocker 0.5 dl 8%

Salt 1.0 krm 0%

Vetemjöl 4.0 dl 36%

Mjöl till utbakning 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Garnering:

Ägg till pensling 1.0 styck 3%

Florsocker till garnering 1.0 msk 2%

 

Fyllning:

Vispgrädde 1.5 dl 23%

Hjortron sockrade 2.0 dl 8%

 

Kockskolan:

Om semlor > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
  2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
  3. Bulle: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 250°C. 
  5. Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
  6. Grädda i ugn 10-12 minuter. Små bullar gräddas kortare tid. Ta ut bullarna och låt kallna.
  7. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Mosa hjortronen lätt. Vispa grädde och blanda i hjortronen. Lägg på bullen och locket på. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Seden att äta semlor är från tiden då Sverige var ett katolskt land. Från början åts semlor endast på fettisdagen före fastan. Läs mer > Om semlor. 

Alternativ

Klassisk semla

Fler recept inom Semlor

Liknande recept som Semla med hjortrongrädde