Fattiga riddare, french toast, pain perdu

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fattiga riddare, french toast, pain perdu

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

Mjölk

1.5 

dl

Kanel mald

1.0 

tsk

Vitt matbröd skivor

4.0 

st stora

Smör till stekning

2.0 

msk

Bär färska

1.0 

liter

Florsocker

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om fattiga riddare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 335

GBR (GI) / port: 5

Recept: 1340 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 5%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 246 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 19%

Mjölk 1.5 dl 7%

Kanel mald 1.0 tsk 0%

Vitt matbröd skivor 4.0 st stora 39%

Smör till stekning 2.0 msk 14%

Bär färska 1.0 liter 15%

Florsocker 1.0 msk 4%

 

Kockskolan:

Om fattiga riddare > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Rensa och tvätta bär.
  2. Vispa ihop ägg, mjölk och kanel i en stor djup tallrik. Doppa brödet i smeten och låt suga in.
  3. Hetta upp smör i en panna på medelhög värme. Stek brödskivorna ett par minuter på var sida.
  4. Lägg upp brödet på tallrikar. Lägg ut bär och pudra florsocker över.
  5. Fattiga riddare äts till frukost, efterrätt eller som mellanmål. Garnityr är en smaksak. I Sverige brukar fattiga riddare oftast serveras med socker och kanel, sylt eller eventuellt honung.

Kockens kommentar

Traditionellt ingick även lite vetemjöl i blandningen och ursprungligen endast mjölk. Att doppa gammalt bröd i mjölk är känt från medel­tiden, då det brukade serveras som tillbehör till kött. På franska "pain perdu" = förlorat bröd. "Förlorat" för att det var ett sätt att ta tillvara gammalt (förlorat) bröd, vanligen vitt bröd. Enligt gammal religiös uppfattning är bröd heligt och får inte förfaras, kastas. Rika riddare är en lyxigare variant vanligtvis med grädde i stället för mjölk. Läs mer > Om fattiga riddare.

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Fattiga riddare, french toast, pain perdu