Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 335

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1340 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 19%
Mjölk 1.5 dl 7%
Kanel mald 1.0 tsk 0%
Vitt matbröd skivor 4.0 st stora 39%
Smör till stekning 2.0 msk 14%
Bär färska 1.0 liter 15%
Florsocker 1.0 msk 4%
Kockskolan:
Om fattiga riddare > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Rensa och tvätta bär.
- Vispa ihop ägg, mjölk och kanel i en stor djup tallrik. Doppa brödet i smeten och låt suga in.
- Hetta upp smör i en panna på medelhög värme. Stek brödskivorna ett par minuter på var sida.
- Lägg upp brödet på tallrikar. Lägg ut bär och pudra florsocker över.
- Fattiga riddare äts till frukost, efterrätt eller som mellanmål. Garnityr är en smaksak. I Sverige brukar fattiga riddare oftast serveras med socker och kanel, sylt eller eventuellt honung.
Kockens kommentar
Traditionellt ingick även lite vetemjöl i blandningen och ursprungligen endast mjölk. Att doppa gammalt bröd i mjölk är känt från medeltiden, då det brukade serveras som tillbehör till kött. På franska "pain perdu" = förlorat bröd. "Förlorat" för att det var ett sätt att ta tillvara gammalt (förlorat) bröd, vanligen vitt bröd. Enligt gammal religiös uppfattning är bröd heligt och får inte förfaras, kastas. Rika riddare är en lyxigare variant vanligtvis med grädde i stället för mjölk. Läs mer > Om fattiga riddare.Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Fattiga riddare, french toast, pain perdu
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan