Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 227

GBR (GI) / port: 1
Recept: 907 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 4%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Morot 300.0 gram 10%
Rundkornigt grötris 0.7 dl 22%
Vatten 2.0 dl 0%
Ägg 1.0 styck 7%
Mjölk 5.0 dl 33%
Grädde 0.5 dl 20%
Strösocker 1.0 msk 6%
Muskot riven 1.0 krm 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Vitpeppar nymald 1.0 krm 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 min tills vattnet kokat bort.
Se till att det inte kokar torrt. - Tillsätt mjölk. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirkaa 15 min. Ta av från plattan och låt det svalna.
- Skala och riv morötter, samt riv muskot.
Sätt ugnen på 200 grader. - Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot ägg och grädde i riset.
- Smöra en ugnsäker form och häll i blandningen. Grädda i ugn ca 45 minuter.
Kockens kommentar
Rätten kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till någon fisk- eller kötträtt.
Passar som (lakto-ovo-)vegetarisk rätt, dvs en vegetarisk rätt som innehåller ägg och mjölkprodukter.
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Finsk morotslåda
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan