Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården

Lägg till ingredienser

Satser (80 st): 1

Potatis mjölig sort

1.0 

kilo

Ägg

1.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Strösocker

1.0 

tsk

Vetemjöl

3.3 

dl

 

Fyllning:

 

Sidfläsk rimmat

250.0 

gram

Kassler

250.0 

gram

Gul lök

0.5 

styck

Kryddpeppar krossad

1.5 

tsk

Matfett till stekning

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Franziskaner Hefe-Weissbier

Ljust veteöl
Pris: 19 kr

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 2659

GBR (GI) / port: 68

Recept: 2659 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 1704 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis mjölig sort 1.0 kilo 26%

Ägg 1.0 styck 2%

Salt 1.0 tsk 0%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Vetemjöl 3.3 dl 26%

 

Fyllning:

Sidfläsk rimmat 250.0 gram 33%

Kassler 250.0 gram 10%

Gul lök 0.5 styck 1%

Kryddpeppar krossad 1.5 tsk 0%

Matfett till stekning 0%

Tillagning (3 tim + 48 tim )

  1. Dag 1: Koka potatisen mjuk. Ställ svalt.

  2. Dag 2 Fyllning: Koka rimmat fläsk i 45 minuter. Behåll spadet till dag 3. Skär bort svålen från fläsket. Skär fläsk och kassler mycket fint. Finhacka lök. Finkrossa kryddpeppar.

  3. Hetta upp matfett i panna på hög värme och stek ingredienserna hastigt ett par minuter. Rör om. Ställ svalt till nästa dag.

  4. Dag 3: Mal i kvarn eller pressa potatisen. Blanda moset väl med ägg, salt, socker och mjöl. Knåda ut rullar på mjölat bakbord och dela i 80 små bitar per sats. Rulla till kulor och platta ut. Fördela fyllning på plattorna, ju mer desto godare. Vik ihop, nyp ihop kanterna och rulla till köttbullsstora bollar.

  5. Koka upp fläskspadet med vatten och lite salt i en stor kastrull. Koka bullar i omgångar (samtidigt som knådning). Vänta tills de flyter upp och koka dem sedan på svag värme i 5-6 minuter. Ta ur dem med hålslev och lägg att torka på torrt underlag.

  6. Före servering steks bullarna varma på svag värme ungefär som köttbullar.

Kockens kommentar

Detta är ett klassiskt recept på extra fina, minikroppkakor som serveras till jul på Öland. Receptet levererat av Kerstin och Karl Gustav på Gammalbygården på sydöstra Öland. Klicka på Receptgivare för mer information.

Fler recept inom Kötträtter till jul

Liknande recept som Vita delikatesskroppkakor från Öland enligt klassiskt recept från Gammelbygården