Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Toscapaj
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 526
Kcal / portion: 663
GBR (GI) / port: 5
Recept: 6632 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 38%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 4.0 dl 13%
Smör och/el. matolja 125.0 gram 14%
Strösocker 1.0 msk 1%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Springform 22-26 cm > Äts ej
Glasyr:
Smör el. margarin 200.0 gram 22%
Strösocker 2.0 dl 11%
Vetemjöl 4.0 msk 2%
Mjölk 0.6 dl 1%
Sötmandelkärna 400.0 gram 37%
Kockskolan:
Om söt pajdeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 175ºC. Skålla och skala mandel.
- Pajdeg: Smält matfett och låt det svalna.
- Blanda mjöl med bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret, socker och mjöl, lite i taget under omrörning. Knåda snabbt ihop till deg.
- Tryck ut degen i pajform.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Ta ut och låt svalna något.
- Glasyr: Blanda smör, socker, vetemjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda på svag värme tills trögflytande. Låt svalna något.
- Paj: Häll smeten över pajen och sätt tillbaka in i ugnen 5-10 minuter tills glasyren fått lite färg. Låt svalna. Lossa försiktigt tårtan från formen.
Kockens kommentar
Toscapaj är en variant av klassisk Toscakaka som består av sockerkaksdeg med mandelglasyr (se dito recept". "Tosca" innebär i allmänhet finbröd med segt mandeltäcke. Smeten har sitt ursprung från orienten, då med honung i stället för socker och var välkänd i Schweiz i mitten av 1800-talet.
Fler recept inom Finpajer
Liknande recept som Toscapaj
-
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte sucrée, söt fransk pajdeg
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Finpaj med lock - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Toscapaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Classic Pecan Pie, amerikansk pekannötspaj
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ålandspannkaka med katrinplommonkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lemon curd tartelette, citronkrämspaj
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan