Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 513

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2052 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 6%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Paprika färsk 4.0 st stora 8%
Olivolja till stekning 4.0 msk 22%
Ris:
Långkornigt ris 1.5 dl 22%
Gul lök 0.5 st stor 2%
Saffran 1.0 förp. 0%
Vatten 3.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 2%
Köttfärs:
Köttfärs (blandfärs) 300.0 gram 28%
Gul lök 0.5 st stor 2%
Hårdost lagrad, riven 2.0 dl 15%
Kockskolan:
Om ugnslagad köttfärs > Äts ej
Så lagas ris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skala och finhacka lök. Fräs den glansig i olja på medelvärme några minuter utan att bränna. Ta ur.
- Ris: Fräs riset glansigt i olja några minuter utan att bränna. Rör om.
- Tillsätt hälften av löken, vatten, fond och saffran. Sjud riset under lock på medellåg värme enligt anvisning på förpackning, cirka 20 minuter.
- Paprika: Dela paprika på längden. Ta bort vitt innanmäte och kärnor. Lägg paprikan i lättsaltat kokande vatten i 4 minuter. Tag ur och låt rinna av.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Färs: Bryn färs i olja på medelhög värme. Smula sönder färsen med en trägaffel. Tillsätt resten av löken, salt och peppar.
- Riv ost. Blanda färs med ris och fyll paprikorna. Lägg dem i smord ugnsform. Strö över ost.
- Gratinera i ugn cirka 20 minuter.
Kockens kommentar
Utan ris: Öka köttmängden något och använd även löken som ingick i riset.
Med svamp eller grönsaker: Ersätt riset med hackad stekt svamp, eller med frästa grönsaker.
Fler recept inom Färsrätt i ugn
Liknande recept som Färsfyllda gratinerade rispaprikor
-
Klassisk köttfärslimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kålpudding, klassisk svensk husmanskost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cottage pie, engelsk nötfärspaj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grekisk moussaka, auberginegratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frittata med färs och paprika
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kålpudding med ris och rårörda lingon
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kåldolmar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kålruletter, norska kåldolmar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pastejig köttfärslimpa med svamp
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan