Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 179

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1073 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Inläggningssill 3.0 filéer 35%
Potatis kokt 2.0 styck 13%
Äpple helst rött 1.0 styck 5%
Ättiksgurka konserv 1.0 styck 1%
Gul lök hackad 3.0 msk 1%
Gräddfil 1.5 dl 19%
Rödbetor inlagda 2.0 dl 5%
Rödbetsspad } 2.0 msk %
Tillbehör:
Ägg 3.0 styck 18%
Kockskolan:
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skala och koka potatisen halvfast.
- Hårdkoka ägg (10 minuter). Spola i kallt vatten och låt dem kallna.
- Skala äpple. Skär sill, äpple, potatis, gurka och rödbetor i små tärningar.
- Blanda gräddfil med rödbetsspad och smaksätt med salt och peppar. Blanda sedan ner tärningarna i gräddfilen.
- Stjälp upp sillsalladen i en skål.
- Ställ kallt. Rätten serveras väl avkyld.
- Skala och halvera de kokta äggen. Dekorera med ägghalvor och dill. Servera.
Kockens kommentar
Sillsallad enligt Tore Wretman 1967: Alla ingredienser i receptet ovan ingår utom lök och gräddfil. I stället ingår inblandning av lite kalvstek och kokt saltkött (50 gram vardera), samt en marinad bestående av 1 msk svensk och 1 tsk mörk fransk senap, 1 msk socker, 2 msk vinäger, 1/2 dl olja samt 1/2 dl vispad grädde. Som tillbehör föreslås skarpsås (se dito recept).Tore: "När jag skall ta för mig på julsmörgåsbordet går jag alltid först rakt på sillsalladen. Den är för mig viktigast jämsides med kryddsillen, leverpastejen och skinkan".
Passar till
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Sillsallad ¤
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd sill
Tid: 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjeröra i glas
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk gubbröra ¤
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil & gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fräsch yoghurtsill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tångsill
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestosill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Basilikasill
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddpepparsill med gräddfilsprimörer och citronvinaigrette
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *