Kalori- och GI:
    
                Kcal / 100 gram: 233
    
                Kcal / portion: 1701
    
                GBR (GI) / port: 136
Recept: 3403 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 4%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten 5.0 dl 0%
Smör normalsaltat 50.0 gram 11%
Salt 2.0 tsk 0%
Kummin hel 2.0 tsk 0%
Sirap mörk 2.0 msk 4%
Lantbrödsmjöl (råsikt+vete) 1.5 liter 84%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37 grader) och häll över jästen så att den löser sig. Klicka i rumsvarmt matfett i vätskan.
 - Tillsätt sirap, salt och kummin. Mät upp mjöl och tillsätt det under omrörning men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den sedan jäsa under bakduk i 30-40 min.
 - Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två limpor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör ett fint mönster genom att klippa tre skåror med en sax. Låt jäsa i 30-40 min under bakduk.
 - Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 25-30 min på 200 grader. Låt dem svalna på galler under bakduk.
 
Fler recept inom Bröd
Liknande recept som Bondbröd
- 
                
                  
                
                Fullkornsbröd med bovete, lin- och solrosfrön
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Vallmogifflar eller sesamgifflar
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Rosenbröd
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Solroskusar
Tid: 1 tim 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Morotsbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Ört- och vitlöksbröd
Tid: 1 tim 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Små olivfyllda ostmuffins
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Bondbröd
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
 - 
                
                  
                
                Rågknäcke från Dalarna
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Pa amb tomaquet -Tomat- och vitlöksbröd
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 
              
              
                    