
Laxpudding med skirat smör
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 157

Kcal / portion: 1185

GBR (GI) / port: 15
Recept: 4741 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 11%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lax rimmad lättrökt 400.0 gram 12%
Potatis 1.5 kilo 21%
Ägg 4.0 styck 5%
Vispgrädde 3.0 dl 23%
Mjölk 3.0 dl 4%
Gul lök 2.0 styck 2%
Dill 1.0 knippe 0%
Tillbehör:
Smör normalsaltat 200.0 gram 31%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Skiva laxen. Lägg den ev. i mjölk eller vatten några timmar för att dra ut salt.
- Koka potatis och skala den när den kallnat.
Skiva potatisen. Hacka dill.
Sätt ugnen på 200 grader. - Skala och skiva löken. Fräs den i lite smör i en stekpanna på medelvärme, tills den mjuknat och utan att ta färg (3-5 min).
- Smöra en stor ugnsfast form. Täck botten med potatisskivor. Fördela hälften av löken ovanpå, därefter hälften av laxen och hälften av dillen. Lägg ett nytt lager potatis, lök, lax och dill. Avsluta med ett lager potatisskivor.
Vispa ihop mjölk, grädde, ägg med lite salt och peppar. Häll blandningen över och avsluta med några klickar smör. Baka i ugn 45-60 min, tills puddingen känns fast. - Skirat smör: Smält smör i kastrull utan att bränna. Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret och häll bort det grumliga.
- Servera puddingen med skirat smör och med citronklyftor.
Kockens kommentar
En bra middag utgör utmärkt bas för nästa dags lunch. Dvs lax- och potatisrester utgör bra ingredienser till en pudding. Det går lika bra med kokt, rökt eller rimmad lax, bara man reglerar saltmängden. Receptet från "Klassiska svenska smaker". Fotograf: Pål Allan.
Fler recept inom Fisk & skaldjur
Liknande recept som Laxpudding med skirat smör
-
Müslipanerad laxburgare med äppelröra
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad ingefärsgös (till buffé)
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Nässelöverbakad laxfilé
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Michael, Kockskolan
-
Enkel laxfilé i hummersås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Somrig räksallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pannkakor med laxfyllning
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Soja- och limemarinerad laxfilé
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Annes inkokta sommarlax (till buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan