Kall inkokt lax

Kall inkokt lax

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Laxfilé med skinn

1.2 

kilo

 

Lag:

 

Vatten till lag

3.0 

liter

Vitvinsvinäger

1.0 

dl

Salt

2.0 

msk

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Kryddpeppar hel

5.0 

korn

Lagerblad

2.0 

blad

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Purjolök

0.5 

styck

Plastfilm

 

 

 

Dillmajonnäs:

 

Äggula

1.0 

styck

Senap fransk osötad

1.0 

msk

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

Rapsolja

2.0 

dl

Gräddfil

1.0 

dl

el. crème fraîche

 

 

Dill

1.0 

knippe

 

Tillbehör:

 

Färskpotatis med skal

800.0 

gram

Inlagd färsk gurka

 

 

Citron juice+fruktkött

4.0 

klyftor

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château Bonnet Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 753

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4520 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 12%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 476 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 1.2 kilo 48%

 

Lag:

Vatten till lag 3.0 liter 0%

Vitvinsvinäger 1.0 dl 0%

Salt 2.0 msk 0%

Vitpeppar hel 5.0 korn 0%

Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Gul lök 1.0 styck 1%

Morot 1.0 styck 1%

Purjolök 0.5 styck 1%

Plastfilm %

 

Dillmajonnäs:

Äggula 1.0 styck 1%

Senap fransk osötad 1.0 msk 0%

Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%

Salt och vitpeppar 0%

Rapsolja 2.0 dl 33%

Gräddfil 1.0 dl 3%

el. crème fraîche 0%

Dill 1.0 knippe 0%

 

Tillbehör:

Färskpotatis med skal 800.0 gram 10%

Inlagd färsk gurka 0%

Citron juice+fruktkött 4.0 klyftor 0%

Tillagning (40 min + 1 tim )

  1. Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 tim före servering. Se separat recept.

  2. Lax: Putsa hinnor från laxfilén och tag bort ev. resterande ben med en plattång.

    Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.

  3. Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 min.

    Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 cm. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.

  4. Potatis: Skala (borsta) och koka potatis.

  5. Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.

    Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.

    Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.

Kockens kommentar

Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare).
Fotograf: Pål Allan.

PASSAR TILL

Hemlagad pressgurka

Fler recept inom Fisk & skaldjur

Liknande recept som Kall inkokt lax